Иранката Наргес Мохамади е носителят на Нобеловата награда за мир

...
Иранката Наргес Мохамади е носителят на Нобеловата награда за мир
Коментари Харесай

Иранска активистка спечели Нобеловата награда за мир

Иранката Наргес Мохамади е носителят на Нобеловата премия за мир тази година, съобщи Асошиейтед прес.

Норвежкият Нобелов комитет й присъди през днешния ден влиятелното отличие за нейната битка против потисничеството на дамите в Иран.

Мохамади е вицепрезидент на Центъра за бранители на човешките права (DHRC), управителен от лауреата на Нобелова премия за мир Ширин Ебади.

A Historic and Profound Moment for Iran's Fight for Freedom: The Distinguished 2023 Nobel Peace Prize awarded to Narges Mohammadi, Iranian human rights activist, for her unwavering dedication to fighting for human rights and women's rights over the past three decades.
— Narges Mohamadi (@freenargesmhmd)
През май 2016 година тя беше наказана в Техеран на 16 години отнемане от независимост за основаване и ръководство на " придвижване за човешки права, което се бори за унищожаване на смъртното наказване ".През декември 2022 година, по време на митингите, провокирани от гибелта в ареста на Махса Амини, Наргес Мохамади, в отчет, оповестен от Би Би Си, разказва в детайли половото и физическо принуждение над арестувани дами.

През януари 2023 година тя показа фрапантен отчет от пандиза, който разказва в детайли положението на дамите в пандиза " Евин ", в това число лист от 58 пандизчии и процеса на разпит и изтезанията, през които са минали. 57 от тези дами са прекарали общо 8350 дни в карцера. 56 от тези дами са наказани общо на 3300 месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР