Иранецът, живял 18 години на парижкото летище Шарл де Гол

...
Иранецът, живял 18 години на парижкото летище Шарл де Гол
Коментари Харесай

Иранецът, вдъхновил със съдбата си филма Терминалът на Спилбърг, е починал на парижко летище

Иранецът, живял 18 години на парижкото летище " Шарл де Гол " и със ориста си въодушевил основаването на кино лентата " Терминалът " на Спилбърг, е умрял през вчерашния ден на летището, което от дълго време е наричал собствен дом, заяви източник от летищната администрация, представен от АП и Българска телеграфна агенция.

Мехран Карими Насери е умрял по обяд от сърдечен удар на Терминал 2F макар опитите на служители на реда и медици да го спасят, посочи източник, поискал анонимност.

Насери е живял на Терминал 1 от 1988-а до 2006 година в арест заради липса на документи, а по-късно остава на летището  вероятно по собствен избор. През годините той спи на пейките, сприятелява се с наземния личен състав, къпе се в служебните бани, написа в дневника си, чете списания и следи минаващите пасажери. Летищните чиновници го величаят с купата лорд Алфред и той става атракция за пасажерите.

" Накрая ще напусна летището, споделя той през 1999 година пред Асошиейтед прес, само че към момента очаквам паспорт и директна виза ".

Насери е роден през 1945 година в Солейман, част от Иран, която по това време е под английска пълномощия. Баща му е иранец, а майка му- британка. През 1974 година отпътува за Англия, с цел да учи, а когато се връща, по думите му, е вкаран в пандиза поради митинг против режима на шаха и по-късно изпъден от Иран без паспорт. Кандидатства за политическо леговище в няколко европейски страни. В Белгия Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците му дава статут на емигрант, само че куфарът със бежанския документ, съгласно описа му, е откраднат на парижка гара. Френската полиция го задържа, само че не може да го депортира на никое място, тъй като няма публични документи. Така през 1988 година се озовава на " Шарл де Гол ".

Следват бюрократични бъркотии и последователно стягане на имиграционните закони в Европа, които го държат години наред в юридически статут на човек без татковина. Когато най-после получава документи на емигрант, иранецът отхвърля да ги подпише евентуално от опасения, че отвън летището няма да се усеща в сигурност. Остава на летището още няколко години до 2006 година, когато е приет в болница, след което живее в парижки подслон. Последните седмици от живота си Мехран Карими Насери прекарва на " Шарл де Гол ".

Освен в " Терминалът " неговата сага е залегнала в един френски филм и в една опера, уточни АП.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР