Иранецът Аслан Ширинзаде няма да бъде върнат в Иран засега,

...
Иранецът Аслан Ширинзаде няма да бъде върнат в Иран засега,
Коментари Харесай

Състоянието му ще се влоши: С тези мотиви съдът в Монтана отказа да екстрадира иранец

Иранецът Аслан Ширинзаде няма да бъде върнат в Иран към този момент, тъй като там има заплаха ситуацията му да бъде влошено. Това постановява Окръжният съд в Монтана с решение от 21 ноември по искане за екстрадиция на 43 годишния строителен бизнесмен, който от няколко месеца е в България. Пред съда прокуратурата поддържа настояването за екстрадиция, решението не е дефинитивно.
Ширинзаде става християнин преди пет години, до момента в който живее още в Иран. Тогава е арестуван и малтретиран от иранските служби поради решението си. Белезите от това са към момента забележими. След като се възвръща, бяга в Турция дружно със фамилията си. Там схваща, че иранските управляващи го търсят и взема решение още веднъж да избяга, по този начин и стига до България. Тук подава искане за краткотрайна протекция, по което към момента няма решение. Но в това време схваща, че Иран го търси с алена бюлетина през Интерпол и от боязън, че България ще го съобщи на иранските управляващи взема решение да премине към западна страна, в която да има повече гаранции за неговата сигурност. Така е арестуван покрай границата със Сърбия преди повече от месец. Ширинзаде попада в ареста, а фамилията му - брачната половинка му и 17 годишното им дете в центъра " Военна рампа ".
Аслан Ширинзаде има 7-годишна присъда в Иран, произнесена задочно. Именно поради нея мъжът е разгласен за интернационално търсене, тя е и измежду претекстовете иранецът да бъде оставен за непрекъснато в ареста от съда, до момента в който тече производството по екстрадицията му.
Случаят му е стихотворец от Фондация " Български юристи за правата на индивида ", само че се следи и от други организации, като Центъра за правна помощ " Глас в България ". Адвокатът му Стоян Мадин съобщи пред " Дневник ", че присъдата в Иран е за неуредени договорни връзки, която прокуратурата превратно е тълкувала и твърди че е машинация.
Съдът приема, че аргументите, заради които Ширинзаде е напуснал Иран не могат да бъдат пренебрегнати и следва да бъдат подложени на деликатна преценка.
Според правосъдния състав има безспорна причина молбата за екстрадиция да не бъде почетена, тъй като " са събрани гласни и писмени доказателства, установяващи, че желаното лице е приело и изповядва християнска вяра ", което е довело до реализиране на посягане против личността му през октомври 2017 година.
От решението на съда се схваща, че Ширинзаде е бил изведен наложително от вилата си в Иран, в която се е намирал, държан в продължение на шест денонощия от лица, представлящи тайните служби на полицията на Иран.
През това време " той бил е подложен на психическо, психическо и физическо малтретиране; обискиран е домът му и са конфискувани документи, както и движимости, свързани с християнската вяра. След като било освободено, желаното лице, дружно със брачната половинка и сина му, напуснали Иран, установявайки се в Турция, където живели пет години ", оказва се още от решението.Ширинзаде напуща Турция дружно със фамилията си и минава незаконно в България.
Съдът се базира на член 7, т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, съгласно който съдът отхвърля да почете молба за екстрациция, когато " лицето ще бъде подложено в молещата страна на принуждение, мъчение или на грубо, нечовешко или унизително наказване, или не са обезпечени правата му, свързани с наказателното произвеждане и осъществяването на наказването според условията на интернационалното право ".
Затова и съдът приема, че ситуацията на Ширинзаде ще се утежни, в случай че бъде върнат в Иран, където човешките права не се съблюдават.
" Много е значимо за нас, защото българският съд е взел поради вероятните нарушавания на човешките права в Иран, при решение на въпросите, свързани с екстрадицията ", разяснява Мадин пред " Дневник ".
По думите му брачната половинка му е срещу носенето на хинджаб и в случай че се върне в Иран, тя ще бъде принудена да го прави. " Те ясно са изразили отрицателното си отношение към тази традиция и това може да стане притежание на иранските управляващи и положението на нея и на брачна половинка и да се утежни ", разяснява още бранителят..
Той съобщи, че идната стъпка на екипа, който пази Ширинзаде, е да нападна включването му в листата на Интерпол за търсене, което става пред специфична комисия.
" Има процедура на Европейския съд по правата на индивида, че в случай че има намерено произвеждане за протекция и в случай че има изговаряне, че дадена страна не е сигурна, лицето не би трябвало да бъде връщано, без значение каква е претенцията към него - даже наказателна присъда или опасност за националната сигурност ", разяснява юрист Диана Радославова.
Решението на Монтанския областен съд и може да бъде обжалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд. Адвокат Мадин нямаше информация какво са решили от държавното обвиняване. / Дневник
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР