Иран значително е увеличил запасите си от обогатен уран през

...
Иран значително е увеличил запасите си от обогатен уран през
Коментари Харесай

Обогатеният уран на Иран – 23 пъти над лимита в ядрената сделка

Иран доста е нараснал запасите си от обогатен уран през последните месеци, продължавайки нуклеарната ескалация. Това се показва в конфиденциален отчет на Международната организация за атомна сила, представен от „ Франс прес “. Агенцията обаче отбелязва напредъка в съдействието си с Техеран в обособен отчет. В него се показва, че ще бъде прекъснато следствието за нуклеарен материал, открит в недеклариран обект – проблем, който изостри връзките сред двете страни.

Двата поверителни отчета идват дни преди срещата на Съвета на шефовете на МААЕ, на която ще бъде разискван напредъкът при оправянето с оставащите опасения на надзорния орган на Организация на обединените нации.

В тримесечния си отчет организацията показва, че приблизителните ресурси от обогатен уран на Иран са надхвърлили над 23 пъти лимита, избран в съглашението от 2015 година сред Техеран и международните сили.

Към 13 май общите ресурси от обогатен уран на Иран се правят оценка на 4 744,5 кг при подложен предел в нуклеарната договорка от 202,8 кг.

Допълва се, че Иран продължава обогатяването на уран до равнища, по-високи от ограничаването от 3,67%.

Усилията за обновяване на нуклеарното съглашение с Иран, което беше прекратено от едностранното отдръпване на Съединените щати през 2018 година, са в застой от предишното лято.

Счита се, че запасите на Техеран от уран, обогатен до 20%, към този момент възлизат на 470,9 кг – с 36,2 кг повече от последния отчет през февруари – а този, обогатен до 60%, е 114,1 кг – нарастване с 26,6 кг.

За основаването на атомна бомба са нужни равнища на обогатяване от към 90%.

В отчета се показва, че в това време МААЕ е съумяла да конфигурира още веднъж част от оборудването за наблюдаване, въведено според нуклеарната договорка от 2015 година, само че което след това беше отстранено от Иран.

„ Иран позволи на организацията да конфигурира съоръжение за наблюдаване в два декларирани нуклеарни обекта “, означават от МААЕ.

Относно откриването на уранови частици, обогатени съвсем до нужните равнища за атомна бомба, в обекта във Фордо, МААЕ показва, че към този момент „ няма повече въпроси по тематиката “.

„ Агенцията реши, че информацията, предоставена от Иран, не е в несъгласие с обяснението му за произхода на тези частици “, се прецизира в отчета.

Във втори конфиденциален отчет МААЕ показва, че е решила да закрие следствието, обвързвано с съществуването на нуклеарен материал в недеклариран обект, откакто е получила „ допустимо пояснение “ от Иран.

МААЕ заяви за установяването на следи от радиоактивен материал в три обекта, които не са оповестени от Иран. Това беше удар против напъните за възобновяване на договорката от 2015 година

Иран неведнъж е отричал да се стреми да развива потенциал за нуклеарни оръжия и убеждава, че дейностите му са с напълно мирна цел.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР