Иран заяви днес, че е изстрелял успешно в космоса сателит

...
Иран заяви днес, че е изстрелял успешно в космоса сателит
Коментари Харесай

Техеран: Изстреляхме успешно боен сателит

Иран съобщи през днешния ден, че е изстрелял сполучливо в космоса спътник за предаване на изображения, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Иранската държавна новинарска организация ИРНА, цитирайки министъра на осведомителните и информационните технологии Иса Зарепур, заяви, че спътникът " Нур-3 " (Noor-3) е бил изведен на орбита на 450 километра над земната повърхнина.

Представители на западни страни към този момент не са удостоверили извеждането на спътника на орбита. През последните години Иран направи поредност несполучливи опити за изстрелване на спътници, отбелязва АП.

Зарепур съобщи, че аерокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война са изстреляли ракета притежател, с каквито към този момент е извеждал сполучливо спътници на орбита в границите на секретната си стратегия.

Иранските управляващи обаче към този момент не са разгласили фрагменти от изстрелването, показва АП.

Съединените щати споделят, че изстрелването на спътници от страна на Иран нарушава резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, и приканват Техеран да не подхваща действия, свързани с балистични ракети, на които може да бъдат поставяни нуклеарни бойни глави. Според оценка на американската разследваща общественост за предходната година тази ракета притежател за спътници " съкратява времето " до сдобиването на Иран с междуконтинентална балистична ракета, защото и при двете се употребяват " сходни технологии ".

Иран, който от дълго време твърди, че не се стреми към нуклеарни оръжия, твърди, че изстрелването на спътници и ракетните тествания нямат боен темперамент. Разузнавателните служби на Съединени американски щати и Международната организация за атомна сила (МААЕ) обаче споделят, че Техеран е изоставил проведената си военна нуклеарна стратегия през 2003 година Иран неведнъж е заявявал, че нуклеарната му стратегия е единствено за мирни цели, показва АП.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР