Иран заяви, че няма да се остави под диктата на

...
Иран заяви, че няма да се остави под диктата на
Коментари Харесай

Иран иска обяснения от Русия за натиска върху възобновяване на ядрената сделка от 2015 г.

Иран съобщи, че няма да се остави под диктата на непознати ползи, до момента в който Русия се придържа към своята позиция да обвърже възобновяването на нуклеарното съглашение от 2015 година със западните наказания против Москва поради Украйна. Позицията на съветската страна е, че договорът не може да прави разлика сред участниците, заяви Ройтерс.

След 11 месеца интензивни договаряния сред Техеран и международните сили във Виена за възкръсване на нуклеарното съглашение , всички участващи в договарянията страни обявиха, че съглашението е близо.  Но в събота съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Кремъл желае гаранции от Съединени американски щати , че търговията му, вложенията и военно-техническото съдействие с Иран няма да бъдат възпрепятствани от глобите, наложени на Москва след нахлуването в Украйна.

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан съобщи, че Техеран  няма да разреши на " никакви задгранични детайли да подкопават националните му ползите ", оповестиха през днешния ден иранските държавни медии, а външното министерство съобщи, че чака пояснение от Русия.

Няколко часа по-късно Лавров е споделил в телефонен диалог на Амир Абдолахиан, че обновеното нуклеарно съглашение не би трябвало да разрешава никаква дискриминация сред участниците. 

" Беше очебийно, че съживяването на нуклеарната договорка би трябвало да планува всички участници да имат равни права във връзка с безпрепятственото развиване на съдействието във всички области, без никаква дискриминация “, цитира думите на Лавров съветското външно министерство.

Днес Франция предизвести Русия да не прибягва до изнудване по отношение на напъните за възкръсване на съглашението.

Цените на петрола през днешния ден доближиха най-високите си стойности от 2008 година насам на фона на опасенията за предлагането на пазара, защото Съединени американски щати и европейските съдружници обмислят възбрана за импорт на съветски нефт и вероятностите за бързо завръщане на иранския недопечен нефт на международните пазари започнаха да избледняват.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР