Иран заяви, че моментът не е подходящ за предложената от

Иран заяви, че моментът не е подходящ за предложената от ...

Иран иска гаранции за отмяна на санкции от САЩ преди да преговаря в Европа


Иран заяви, че моментът не е подходящ за предложената от ЕС неформална среща със САЩ за сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Предвид неотдавнашните действия и изявления на САЩ и три европейски сили, Иран не смята, че това е подходящ момент за провеждане на неформална среща с тези страни, каквато беше предложена от Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел", заяви говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзадех, цитиран от ирански медии.

Преди да изпратят представители на среща в Европа, иранските власти искат гаранции, че САЩ ще отменят някои санкции след срещата. Вашингтон изрази готовност да участва в срещата, която ЕС се надяваше да организира през идните дни, но отказа да изпълни искането за санкциите.

Според дипломати това не е краят на надеждите за преки преговори през идните месеци и може да е опит на Техеран да получи преимущество на евентуални бъдещи преговори. Възможно е те да започнат още преди иранската Нова година в края на март.

Говорителка на Белия дом заяви, че САЩ са разочаровани от иранския отказ, но добави, че Вашингтон остава готов да води преговори, целящи както Иран, така и Америка да се върнат към спазване на договореностите по ядреното споразумение от 2015 година. Тя добави, че Вашингтон ще се консултира за най-добрия възможен подход с останалите четири страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, както и с Германия.

Източник: fakti.bg