Температури над 123 по Фаренхайт потопиха страната в 2-дневно национално затваряне: „Запазете здравето на гражданите“

...
Иран затвори правителствени агенции, банки и училища в цялата страна
Коментари Харесай

Иран затвори правителствени агенции, банки и училища в цялата страна в началото на август, като температурите скочиха над 123 градуса по Фаренхайт на места и електрическата мрежа се бори, съобщи The New York Times.

Какво се случи?

Изправен пред гореща вълна, която предизвика опасения за общественото здраве, иранският правителството обяви двудневен „официален празник“ на 1 август и препоръча на децата, хората със здравословни проблеми и възрастните хора да останат на закрито поради риск от топлинен удар, според Times.

„Поради безпрецедентна горещина … [и] за да запази здравето на гражданите, правителственият съвет се съгласи с предложението на Министерството на здравеопазването да затвори в сряда и четвъртък в цялата страна“, Али Бахадори Джахроми (@alibahaadori), правителствен говорител , се казва в превод на Google на публикация в Twitter.

Според Times повече от дузина ирански градове са достигнали температури „много над 104 градуса по Фаренхайт“ на 1 август. Иранската метеорологична организация очаква столицата , Техеран, да достигне 102 градуса по Фаренхайт.

Друга предполагаема причина за спирането е, че правителството не може да отговори на търсенето на електричество, като се очаква рекордно високо потребление на енергия, тъй като хората се обръщат към климатици, за да останат хладни и тъй като остарялата инфраструктура се провали. На част от оборудването липсват актуализации, откакто САЩ наложиха санкции на Иран.

Защо горещата вълна в Иран е обезпокоителна?

Горещите лета са често срещани на места на Иран, съобщи Times, но правителството „не е известно да затваря страната поради горещини“.

Дори в райони, свикнали с високи температури, хората са усетили ефектите от тазгодишната планета- помитаща топлина. Спирането на Иран веднага последва най-горещия месец на Земята въз основа на средните глобални температури през юли, потвърдени от Световната метеорологична организация (СМО).

Ню Йорк Таймс докладва отделно за горещите вълни в Северна Америка и Европа това лято, които се смятат за учени като „на практика невъзможни“ без въздействието на хората, отделящи замърсяване, улавящо топлината, което е затоплило земното кълбо.

Азия и Близкият изток не са избягали от жегата. Изчерпаните водни запаси влошават проблемите за много иранци, както и бедността и лошата инфраструктура, които оставят някои в селските райони без чиста питейна вода или климатик. В доклад от 2022 г. СМО нарече Иран „сред най-уязвимите страни“ по отношение на променящия се климат.

Какво се прави с горещините?

The Правителството на Иран спря дейности през август, но много нации също предприемат действия, за да помогнат за защитата на гражданите от екстремни горещини и време, като същевременно инвестират във възобновяема енергия, за да намалят по-нататъшното затопляне, причинено от замърсяването с газ, улавяне на топлината.

Гражданите по света продължават да оказват натиск върху правителства като иранското да увеличат усилията си. Можем също всички да работим лично, за да намалим зависимостта от енергийни източници, които водят до повече затопляне.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за готини новини и готини съвети, които правят лесно е да помогнете на себе си, докато помагате на планетата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР