Иран започва строеж на нова ядрена централа в югозападната част

...
Иран започва строеж на нова ядрена централа в югозападната част
Коментари Харесай

Иран ще строи нова ядрена централа

Иран стартира градеж на нова нуклеарна централа в югозападната част на страната след години обмисляне на плана, съобщи ДПА, като се базира на информация на иранска новинарска организация.

Ръководителят на иранската организация за атомна сила Мохамад Еслами е посетил мястото, където централата ще бъде издигната, което се намира до град Дарховейн, в провинция Хузестан, покрай границата с Ирак, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки организация ИСНА. Реакторът с вода под налягане ще има мощ от 300 мегавата, добавя организацията.

Идеята за нуклеарна централа в Дарховейн съществува още преди Ислямската гражданска война от 1979 година, а проектът за градеж покрай река Карун беше разгласен преди 14 години. Първоначално за осъществяване на плана Иран търсеше задгранични сътрудници. Според ИСНА в този момент той ще бъде осъществен за осем години от ирански компании и ще коства равностойността на 2 милиарда $.

Споровете за иранската нуклеарна стратегия текат от години, като Ислямската република постоянно е подчертавала, че тя служи единствено за мирни цели. Въпреки това Съединени американски щати, Израел и други страни упрекват Техеран, че се пробва да се снабди с нуклеарно оръжие. По време на мандата си някогашният американски президент Доналд Тръмп отдръпна Съединени американски щати едностранно от интернационалното съглашение за ограничение на иранската нуклеарна стратегия, а опитите за възобновяване му сега са спрени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР