Иран започна изграждането на нова атомна електроцентрала в югозападната част

...
Иран започна изграждането на нова атомна електроцентрала в югозападната част
Коментари Харесай

Иран започна строежа на нова АЕЦ

Иран стартира построяването на нова атомна електроцентрала в югозападната част на страната, оповестява " Асошиейтед прес ".

Новината идва ден, откакто Международната организация за атомна сила съобщи, че Техеран е утроил потенциала си за обогатяване на уран до 60% непорочност.

Строежът на новата 300-мегаватова централа, известна като Karoon, ще отнеме осем години, като планът ще коства към 2 милиарда $.

Съоръжението ще бъде ситуиран в богатата на нефт иранска провинция Хузестан, покрай западната граница на страната с Ирак.

На церемонията по откриването на строителната площадка участва Мохамад Еслами, началник на гражданската организация за атомна сила на Иран, който за първи път разкри проектите за строителство на Karoon през април.

Иран има една атомна електроцентрала в южното си пристанище Бушер, която влезе в употреба през 2011 година благодарение на Русия, както и няколко подземни нуклеарни обекта.

Новината за градежа на Karoon идва по-малко от две седмици, откакто Иран разгласи, че е почнал да създава обогатен уран с 60% непорочност в подземното си нуклеарно оборудване " Фордо ". Този ход се преглежда като значително допълнение към нуклеарната стратегия на страната.

Обогатяването на уран до 60% непорочност е къса техническа стъпка за постигане на равнищата от 90%, за които се смята, че са със мощ на оръжие.

През последните месеци специалисти по неразпространение на нуклеарни оръжия предупреждаваха, че Техеран към този момент разполага с задоволително количества уран, обогатен до 60%, който да преработи в гориво за най-малко една нуклеарна бомба.

Този ход беше наказан от Германия, Франция и Англия - трите западноевропейски страни, които към момента не са напуснали нуклеарната договорка с Иран.

През 2015 година петте непрекъснати страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия подписаха Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) с Иран, с цел да се оправят с рецесията към нуклеарната му стратегия. През 2018 година обаче тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да напусне съглашението и Вашингтон наложи най-широките си наказания против Техеран.

Настоящият водач на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж е заявявал поддръжката си за връщане на страната му към нуклеарното съглашение. От април Русия, Англия, Германия, Китай, Съединени американски щати и Франция водят договаряния с Иран във Виена за възкръсване на нуклеарната сделка в истинската ѝ форма.

През ноември Иран съобщи, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран неотложно да изясни произхода на нуклеарния материал, открит по-рано в няколко нуклеарни обекта в страната, и да даде достъп до тях.

Документът е направен от Съединени американски щати и три европейски страни - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната стартира да обогатява уран до 60%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР