Иран започна да обогатява уран до 60% в иранското ядрено

...
Иран започна да обогатява уран до 60% в иранското ядрено
Коментари Харесай

Иран започна да обогатява уран до 60 процента

Иран стартира да обогатява уран до 60% в иранското нуклеарно оборудване във Фордо . Това заяви във вторник държавната организация ISNA, базирайки се на Организацията за атомна сила на Иран.

Според ISNA, съответното решение е взето в отговор на по отношение на иранската нуклеарна стратегия, планът на която е създаден от Съединени американски щати и Евротройката (Великобритания, Франция и Германия).

Агенцията също удостовери потреблението на каскада от центрофуги IR-2m и IR-4 за обогатяване на уран в Натанц.

На 1 януари 2021 година генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси уведоми Управителния съвет на организацията и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за желанието на Иран да стартира обогатяване на уран до 20%. На 4 януари представителят на иранското държавно управление Али Рабий сподели, че Техеран е стартирал развой на обогатяване на уран с 20% във Фордо.

На 12 октомври тази година ръководителят на Организацията за атомна сила на Иран Мохамад Еслами удостовери, че в Натанц е почнало обогатяването на уран в третата каскада от центрофуги IR-6 . Според Ройтерс, който се базира на конфиденциален отчет на МААЕ, това е третата от трите работещи каскади. Според отчета Иран е уведомил МААЕ, че има намерение да конфигурира три спомагателни каскади от центрофуги IR-2m в Натанц, в допълнение към към този момент плануваните 12 каскади. Освен това МААЕ беше осведомена, че в оборудването са конфигурирани каскада от центрофуги IR-4 и шест каскади от центрофуги IR-2m, само че по това време те към момента не са били употребявани за обогатяване на уран.

На 17 ноември Управителният съвет на МААЕ одобри резолюция на Съединени американски щати и Евротройката, призоваваща за осъществяване на отговорностите по съглашението за гаранции според Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО). Освен това МААЕ изиска Иран незабавно да изясни произхода на нуклеарния материал, открит в недекларирани уреди в страната, да даде документи и достъп до тези уреди. От 35 страни, показани в съвета на регулатора, 26 гласоподаваха в поддръжка на резолюцията, пет се въздържаха, Русия и Китай гласоподаваха срещу.

Подобни резолюции обаче разгневяват Иран , който загатна, че поради това ще анулира за пояснение на следите.

по възкръсване на нуклеарната договорка са в застой.

Официални лица настояват, че съществена спънка е настояването на Иран МААЕ да приключи следствие на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ заяви, че за обогатяване на уран.

В различен пък се показва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство съобщи, че отчетът на МААЕ не е нито " уравновесен ", нито " обективен ". Като отговор Техеран разгласи, че

Въпреки че Иран твърди, че нуклеарната му стратегия е с мирни цели, Западът се притеснява, че Техеран е все по-близо до основаването на атомна бомба.
 Европейски Съюз: Иран и Русия подкопават главните правила и правила на нашия ред
Европейски Съюз: Иран и Русия подкопават главните правила и правила на нашия ред

Газовите складове в Европейски Съюз са обезопасени за тази зима
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР