Иран задържа два танкера в Ормузкия проток - единият под

...
Иран задържа два танкера в Ормузкия проток - единият под
Коментари Харесай

Иран задържа два британски танкера в Персийския залив

Иран задържа два танкера в Ормузкия пролив - единият под английски, а другият под либерийски байрак, само че с английски притежател.
 Иран задържа танкер с 12 души екипаж  Иран опита да задържи английски петролен танкер
На борда на плаващия под либерийски байрак " Месдар ", който е бил ориентиран към Иран, се е качила въоръжена иранска защита, само че след това тя е напуснала и корабът е възобновил плаването си, заяви английският оператор на кораба " Норбълк Шипинг Ю Кей ", представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Другият танкер е трябвало да дебаркира в пристанище в Саудитска Арабия, само че се е отклонил от курса си след навлизането си в пролива.

Иранската Революционна армия удостовери, че е задържала английския танкер „ Стена Имперо “. Те оповестиха, че задържането е по искане на пристанищните и морски управляващи на провинция Хормозган поради „ неспазване на интернационалния морски кодекс “. Той им е бил предаден за осъществяване на съответната законова процедура и нужните следствия, се показва още в известието.

От компанията оператор на плавателния съд оповестиха, че нямат контакт с него и той към този момент не е под контрола на екипажа, който се състои от 23-ма души - индийци, руснаци, латвийци и филипинци. Според компанията корабът е спазил всички интернационалните регулации и тези, свързани с навигацията. Военен източник, представен от иранската организация ИРНА, обаче декларира, че екипажът е изключил проследяващото устройство на танкера и е пренебрегнал предизвестията на Революционната армия, а плавателният съд се е движил в неправилен плавателен кулоар, заяви БНР.

Британският външен министър Джереми Хънт разяснява, че е мощно смутен от задържането на двата танкера. 

" Задържането е неприемливо. От основно значение е да се резервира свободното мореплаване и опцията всички кораби да могат да се движат безвредно и свободно в региона ", акцентира министърът.

Хънт сподели, че английският дипломат в Техеран е в контакт с иранското външно министерство за намиране на излаз от обстановката и че Англия работи в близко съдействие с интернационалните сътрудници.

Той съобщи, че Лондон ще отвърне по един премислен, само че корав метод и предизвести, че ще има съществени последици, в случай че обстановката не бъде решена бързо.

В същото време Хънт изключи опцията за военна интервенция, като акцентира, че английската страна търси вид за намиране на решение по дипломатически път. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР