Иран за първи път нанесе пряка ракетна атака срещу Израел.

...
Иран за първи път нанесе пряка ракетна атака срещу Израел.
Коментари Харесай

Иранското възмездие не оставя никакъв шанс на Израел да въвлече Съединените щати във войната

Иран за първи път нанесе директна ракетна офанзива против Израел. И точно това е главният смисъл и резултат от събитията от нощес, а не в успеваемостта на този удар или даже в ответните дейности на Израел. Защо по този начин?

Разбира се, в този момент доста по-голямо внимание се обръща на това какво ще се случи по-късно - ще удари ли Израел иранска територия, ще удари ли ирански нуклеарни уреди? В края на краищата, в случай че се случи, това ще докара до нов ответен удар от Иран, и то с доста по-голяма мощ от настоящия.

И тук ще стартира най-лошото, тъй като в отговор Израел може да изнудва американците, като употребява нуклеарно оръжие против Иран. Защо му е на Бенямин Нетаняху да плаши Джо Байдън? Да принуди американците да ударят Иран или „ най-малко “ да поддържат с военна мощ израелската интервенция против ливанската Хизбула. Тоест да отвори кутията в случай че не на Пандора, то най-малко на огромна близкоизточна война.

Да, тези безумни проекти в действителност се разискват. Израелската преса написа, че

А известният американски ястреб и някогашен консултант по националната сигурност на президента Доналд Тръмп, Джон Болтън, се надява, че Байдън не се пробва да разубеди Нетаняху да удари иранските нуклеарни уреди.

Освен това Болтън оправдава това, като споделя, че „. И в случай че все пак Байдън разубеди израелския министър председател, тогава „ който

Слушайки и четейки всичко това се изумяваш от такива откровени неистини и по какъв начин черното се показва за бяло. В края на краищата точно Израел от дълго време и непрекъснато употребява терористични способи против Иран, а преди две седмици съзнателно извърши терористична офанзива против иранското посолство в Дамаск, с цел да предизвика ответни дейности.

И Израел има нуклеарните оръжия, които Иран няма. Но Израел е този, който от десетилетия плаши американците и целия свят с И в този момент той просто мечтае да употребява ръцете на някой различен, с цел да унищожи омразната ислямска република, която сякаш заплашва съществуването му.

Но Иран в действителност не признава Израел? Да, той не го признава, само че никакъв фиктивен антисемитизъм няма нищо общо с това. Иран, както съвсем всички страни по света, не признава правото на Израел да окупира палестински земи и да лишава палестинците от правото им на лична страна.

Позицията на Иран е поредна от 45 години и точно поради поддръжката му за палестинската опозиция Израел го ненавижда. Нетаняху приканва за унищожаването на Иран – т.е. да го бомбардира, да го нападна – към този момент доста години, употребявайки неистини за идното придобиване на нуклеарни оръжия от Иран.

Въпреки че даже и да беше по този начин, това не би дало никаква причина за нахлуване против суверенна страна - в последна сметка самият Израел не е нападнат за това, че има атомна бомба.

Този път на някои сили в Израел наподобява, че обстановката се е развила допустимо най-успешно и възможностите да съумеят да принудят Съединени американски щати да ударят Иран са огромни.

Но е тъкмо противоположното. Съединените щати съвсем намерено декларират, че не имат намерение да вземат участие в офанзивата на Израел против Иран. А това значи, че няма да ссе случи такава – без американската военна мощност никакъв Нетаняху няма да посмее да нападна никого.

Да, в този момент Съединените щати помогнаха на Израел да отблъсне иранската офанзива и ще оказват помощ още веднъж, даже в случай че новата офанзива, в отговор на израелския удар ще бъде, както дава обещание Иран, 10 пъти по-силна.

Но Иран към този момент няма да удря Израел. Той отмъсти за гибелта на своите генерали в Дамаск. Това, че няма нито един погубен израелец, няма значение. Иран се насочваше към военни цели и разбираше, че по-голямата част от ракетите ще бъдат прихванати, макар че няколко % от тях уцелиха задачата.

Иран не желае ескалация, както и американците. Но този кръг остана за Техеран. Байдън може да поздравява за успеха Нетаняху колкото си желае, само че всички схващат, че иранците завоюваха.

Те завоюваха, тъй като за първи път удариха Израел от личната си територия, а не от Ливан, Сирия или Ирак. Те направиха отмъщение против страна, която освен трансформира терора в норма на политиката си, само че и изиска тези, които показаха това, да бъдат осъдени.

Иран нанесе показателен удар, като не възнамеряваше да даде мотив на Израел да въвлече американците във войната, само че и не се поддаде на натиска на Съединени американски щати, които се опитваха да разубедят Техеран от пряк удар. Репутацията на Иран в ислямския свят набъбна, а Израел не съумя да реализира задачата на провокацията си, като удари иранското консулство в Дамаск.

Без намесата на американците Израел е губещ. Шест месеца геноцид против палестинците в Газа първо доведоха до обстоятелството, че нищо не остана от репутацията й в света, а в този момент и до първите ракетни офанзиви от страната, която Израел разгласи за съществена опасност за съществуването си.

Да, в този момент Иран не може да аргументи съществени вреди на Израел, който е предпазен, наред с други неща, от американската противовъздушна защита, само че проблемите занапред стартират. Израел дълго и настойчиво нарушаваше всичко, което можеше, предизвика американския огън по главата на Иран и в този момент се намира в задънена улица, както в иранското, по този начин и в палестинското направление.

И в двата случая той няма късмет освен да се разгласи за „ победител “, само че и даже отчасти да реализира задачите си – да нанесе военни вреди на Иран и да прочисти Газа.

А за Газа нощта на иранската офанзива беше първата без израелски бомбардировки. Тоест иранското възмездие избави живота на най-малко няколко десетки палестинци.

Трудно е да се измисли нещо по-нагледно, което да показва разликата сред задачите и методите на двете противоположни сили.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед37286Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед38433Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед81013Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед35774Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед51574Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед554049Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183629Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР