Иран временно ще ограничи достъпа до някои социални медии и

...
Иран временно ще ограничи достъпа до някои социални медии и
Коментари Харесай

Иран отряза социалните мрежи и заплаши протестиращите: Ще си платите цената!

Иран краткотрайно ще ограничи достъпа до някои обществени медии и приложения за изпращане на известия, с цел да ограничи митингите, разгласи иранската държавна телевизия, представена от Reuters.

" На най-високото равнище по сигурността беше решено да се ограничи достъпът до Telegram (приложение за изпращане на съобщения) и Instagram ", споделя източникът, представен от медията.

Демонстрациите започнаха преди три дни с стопански претенции, само че те към този момент прераснаха в политически с претенции за оставка на най-високото равнище - протестиращите желаят висшият лидер на Иран - аятолах Али Хаменеи - да се отдръпна. Митингуващите подпалиха здания, на което управляващите дадоха отговор с принуждение и даже убийства на стачкуващи.

В отговор през днешния ден Иран предизвести, че протестиращите ще си " платят цената " след трите нощи на вълнения и всеобщи демонстрации в цялата страна, при които двама протестиращи бяха убити, а десетки - задържани.

Видеоклипове в обществените медии демонстрират хиляди маршируващи по улиците на страната през нощта по време на най-големият тест за ислямската република от всеобщите митинги през 2009 година.

Къде има митинги в Иран?



Държавната телевизия стартира да излъчва фрагменти на протестиращи в неделя, а във фокуса на репортажите бяха плячкосвания на банки и коли, над зала в Техеран. 

" Тези, които унищожават публично имущество, нарушават реда и погазват закона, би трябвало да носят отговорност за държанието си и да платят цената ", разгласи вътрешният министър Абдолрахман Рахмани Фазил посредством държавната телевизия.

Със сигурност ще се противопоставим на насилието, страха и терора, добави той.

Властите признават за убийствата на двама души в събота вечерта в дребен западен град, само че отхвърлят да са виновни за гибелта им.

Американският президент Доналд Тръмп също зае страна, казвайки, че " потисническите режими не могат да траят постоянно ".

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс пък предизвести: " Дните, в които Америка търсеше различен метод.... свършиха ".

Тръмп написа още:

" Големи митинги в Иран. Хората най-сетне помъдряха за това по какъв начин техните пари и благосъстояние се крадат и прахосват за тероризъм. Изглежда като че ри те няма да го търпят повече. Съединени американски щати следи доста от близко за нарушение на човешките права! "

Не се горещете, написа в отговор на Тръмп в Туитър парламентарният шеф за интернационалните каузи Хосеин Амир-Абдолахян. Безредиците и хаосът са нещо друго от събиранията и мирните митинги, свързани с препитанието на хората, добави той.

Протестите започнаха във втория по величина град Машхад с стопански претенции, само че бързо се разпростряха в цялата страна - към този момент с претенции против ислямската система на ръководство като цяло, а протестиращите издигнаха плакати с надписи " Смърт за диктатора! ". Последваха и контрапротести, включващи студенти от Университета в Техеран.

Общият брой на задържаните остава неразбираем, само че държавни чиновници в Арак, град на към 300 км югозападно от Техеран, настояват, че 80 души са били арестувани единствено за една нощ.

Иранските управляващи настояват, че митингите са разпалени от външни сили. Твърдят, че въпросните " външни сили " са с източник Саудитска Арабия и групи, основани в Европа.

От началото на митингите президентът Хасан Рухани не е правил изказване. Той пристигна на власт през 2013 година с обещания за стопански напредък и понижаване на общественото напрежение, само че гневът поради високите разноски и 12-процентната безработица оставят чувството у мнозина, че процесите на усъвършенстване текат с прекомерно мудна скорост. Безработицата е изключително висока измежду младежите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР