Иран винаги е готов да си сътрудничи с Международната агенция

...
Иран винаги е готов да си сътрудничи с Международната агенция
Коментари Харесай

Техеран: Иран винаги е готов да си сътрудничи с МААЕ, за да разсее съмненията


Иран постоянно е подготвен да си сътрудничи с Международната организация за атомна сила (МААЕ), с цел да разсее подозренията, изразени от тази организация по отношение на мирния темперамент на нуклеарната стратегия на Техеран, сподели през днешния ден представителят на иранското външно министерство Насер Канани, представен от Франс прес.

„ Ислямската република е подготвена да си сътрудничи с МААЕ, с цел да разсее неправилните усещания по отношение на нейните мирни нуклеарни действия “, сподели представителят на седмичната си конференция.

Това изказване идва след откриването на съвещанието на борда на шефовете на МААЕ през днешния ден във Виена. Агенцията на Организация на обединените нации сподели в сряда, че „ не е в положение да подсигурява “, че иранската стратегия е „ извънредно мирна “.

Става дума за " липса на прогрес " по въпроса за три недекларирани обекта, където в предишното са открити следи от уран, съгласно конфиденциален отчет на МААЕ, забелязан от Агенция Франс Прес. Иран в четвъртък осъди отчета като " безпочвен ".

От април 2021 година Иран взе участие в договаряния с посредничеството на Европейския съюз за възобновяване на договорката от 2015 година с Англия, Китай, Франция, Германия и Русия и непряко със Съединени американски щати.

Вашингтон се отдръпна през 2018 година от това съглашение, подписано сред Техеран и международните сили. То има за цел да ограничи иранската нуклеарна стратегия в подмяна на анулация на американските наказания.

Техеран неотдавна повтори настояването си за преустановяване на следствието на МААЕ за следи от обогатен уран, открити в три недекларирани обекта, което ръководителят на организацията Рафаел Гроси отхвърля да направи без Иран да е дал „ заслужаващи доверие “ отговори, отбелязва Българска телеграфна агенция.

„ Доколкото ни е известно, не е показана никаква проекторезолюция (за Иран) за срещата “ на Борда на шефовете на МААЕ, сподели Канани.

„ Въпреки това Ислямската република ще отговори в сходство с метода на организацията “, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР