Иран уволни от поста му зам.-министъра на външните работи Абас

...
Иран уволни от поста му зам.-министъра на външните работи Абас
Коментари Харесай

Иран уволни главния преговарящ по ядреното досие

Иран уволни от поста му зам.-министъра на външните работи Абас Арагчи, който беше и основен договарящ по нуклеарното досие, заяви Франс прес, съобщи вестник „ Банкеръ “.

Арагчи е заменен на министерския пост от Али Багери - непосредствен до новия ултраконсервативен президент Ебрахим Раиси, посочи нощес иранското външно ведомство.

Не се прецизира дали Багери, някогашен член на преговорния екип, прочут с отхвърли си да прави каквито и да било отстъпки пред Запада, е станал и основен договарящ в договарянията за нуклеарната стратегия.

През април във Виена започнаха диалози сред Иран и петте международни сили, които към момента са страни по интернационалното нуклеарно съглашение, в опит да се разреши връщането на Съединени американски щати към договорката, само че към днешна дата те са в мъртва точка.

Промяната в Иран идва няколко дни, откакто беше контрактувано съглашение сред Иран и МААЕ за инспекции на иранските уреди, което поражда очаквания за скорошно обновяване на договарянията в австрийската столица.

Смятан за доближен на висшия водач Али Хаменей, 53-годишният Багери беше назначен през 2019 година за заместител по интернационалните въпроси на правосъдната власт от Ебрахим Раиси, който през август стана държавен глава.

Раиси наследи умерения Хасан Рохани, който беше проектант на интернационалното съглашение, разрешило да се постави завършек на 12 години рецесия към иранската нуклеарна стратегия, показва Агенция Франс Прес.

Багери неведнъж е подлагал на критика Рохани за това, че е приел ограничение на нуклеарната стратегия на Иран и че е разрешил на " чужденци " достъп до ирански обекти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР