Иран умишлено използва смъртоносна сила, за да потуши протестите, които

...
Иран умишлено използва смъртоносна сила, за да потуши протестите, които
Коментари Харесай

Над 80 души вече са убити на протестите в Иран. Амнести призова за международни действия

Иран съзнателно употребява смъртоносна мощ, с цел да потуши митингите, които избухнаха след гибелта на 22-годишната Махса Амини, разгласи в петък интернационалната правозащитна организация " Амнести Интернешънъл " . Тя прикани за интернационалните дейности, с цел да се предотвратят нови убийства и арести.

Това става на фона на известие от основаната в Осло организация " Ирански права на индивида " , че 83 души, в това число деца, са били убити за две седмици на митингите, почнали поради гибелта на Махса Амини .

Младата кюрдка умря на 16 септември - няколко дни, откакто беше задържана за погрешно носене на хиджаб. Религиозната полиция твърди, че Амини е умряла от сърдечен удар и че върху нея не е било упражнявано принуждение. Семейството ѝ обаче не има вяра на тези изказвания, защото малко след задържането тя е изпаднала в кома.

" Иранските управляващи са мобилизирали добре усъвършенстваната си репресивна машина, с цел да се оправят безмилостно с общонационалните митинги в опит да осуетят всяко предизвикателство към тяхната власт ", се споделя още в позицията на " Амнести ".

Според основаната в Лондон организация " без съгласувани групови дейности от страна на интернационалната общественост, които да надвишават неоправдателните изказвания, безчет хора рискуват да бъдат убити, осакатени, измъчвани, полово насилвани и хвърлени зад решетките ".

Нейният обзор на фотоси и видеоклипове от митингите в Иран демонстрира, че " множеството жертви са убити от силите за сигурност, които стрелят с бойни патрони ".

От " Амнести " прибавиха, че са получили изминал формален документ , съдържащ указания до командирите на въоръжените сили във всички провинции - да се " опълчват сурово " на протестиращите.

Иран продължава арестите на доста деятели и други известни персони, които поддържат демонстрациите.

Бившият ирански футболист Хосеин Манахи беше арестуван на 30 септември поради това, че е оповестил позицията си в обществените медии, заяви държавната осведомителна организация IRNA.

Силите за сигурност са арестували и артиста Шервин Хаджипур , чиято ария " Baraye " ( " За " ), формирана от туитове за митингите, се разпространяваше в Инстаграм.

По данни на основания във Вашингтон Комитет за отбрана на публицистите от началото на вълната от репресии са задържани и минимум 29 публицисти. Сред тях са две репортерки - Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади , които дадоха интернационална публичност на гибелта на Амини.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР