Иран твърди, че е изстрелял нов сателит за изображения в орбита

...
Иран заяви в сряда, че успешно е изстрелял сателит за
Коментари Харесай

Иран заяви в сряда, че успешно е изстрелял сателит за изображения в космоса, което може допълнително да изостри напрежението със западните нации, които се опасяват, че неговата космическа технология може да бъде използвана за разработване на ядрени оръжия.

Иранският министър на комуникациите Иса Зарепур каза, че спътникът Noor-3 е бил поставен в орбита на 450 километра (280 мили) над повърхността на Земята, съобщи държавната информационна агенция IRNA. Не стана ясно кога точно е изстрелването.

Нямаше незабавно потвърждение от западни служители за изстрелването или за извеждането на сателита в орбита. Американската армия не отговори веднага на искане за коментар.

Иран имаше поредица от неуспешни изстрелвания през последните години. Последното изстрелване беше извършено от иранската паравоенна Революционна гвардия, която имаше по-голям успех. Генерал Хосейн Салами, висшият командир на гвардията, каза пред държавната телевизия, че изстрелването е „победа“ и че сателитът ще събира данни и изображения.

Преди пет години Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. със света правомощия и възстанови осакатяващите санкции срещу Иран.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР