Иран ще предприеме ответни мерки срещу Международната агенция за атомна

...
Иран ще предприеме ответни мерки срещу Международната агенция за атомна
Коментари Харесай

Иран ще предприеме ответни мерки срещу МААЕ

Иран ще предприеме ответни ограничения против Международната организация за атомна сила (МААЕ) по отношение на резолюция, в която се подлага на критика неналичието на съдействие на Техеран с нуклеарния контролен орган.

В четвъртък Съединените щати, Англия, Франция и Германия внесоха предложение, признато от организацията на Организация на обединените нации, което е второто по рода си в границите на шест месеца.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани разгласи отговора в коментар в неделя вечерта.

" В отговор на неотдавнашните дейности на три европейски страни и Съединените щати за приемане на резолюция против Иран Организацията за атомна сила на Иран взе решение за някои първични ограничения ", сподели той.

" Прилагането на тези ограничения беше осъществено през днешния ден в наличието на инспектори на МААЕ в комплексите за обогатяване на уран в Натанз и Фордо ", добави той, без да прецизира какви са били ограниченията.

Той също по този начин загатна за вероятността идващото посещаване на делегацията на МААЕ в Иран да бъде анулирано.

" Пътуването на делегацията на МААЕ до Техеран беше утвърдено в границите на съглашението с организацията ", сподели Канани, като добави обаче, че " идващите стъпки на Иран ще бъдат подхванати в сходство с новите условия ".

Въпреки това той съобщи също, че " Ислямска република Иран постоянно е подготвена да отговори по подобаващ метод на дейностите на западните страни, когато те се върнат към своите задължения ".

В събота външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан осъди резолюцията, като упрекна четирите страни, че се пробват да упражнят " оптимален напън " върху Техеран на фона на двумесечните общонационални митинги в ислямската република.

Резолюцията беше призната в изискванията на невъзможност във връзка с недекларираните уранови частици в Иран и договарянията, целящи да съживят нуклеарното съглашение на Техеран със международните сили от 2015 година, са в застой.

Споразумението, което Иран реализира с Англия, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединени американски щати, даде на Техеран облекчение от глобите в подмяна на гаранции, че няма да може да създаде или придобие атомно оръжие.

Сделката се разпадна след едностранното отдръпване на Вашингтон през 2018 година по времето на тогавашния президент Доналд Тръмп.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР