Иран ще ограничи временно достъпа до някои социални мрежи и

...
Иран ще ограничи временно достъпа до някои социални мрежи и
Коментари Харесай

Иран спира достъпа до социални мрежи заради протестите

Иран ще ограничи краткотрайно достъпа до някои обществени мрежи и мобилни приложения за замяна на известия, заяви през днешния ден иранската телевизия, представена от „ Ройтерс”. Причината са митингите против неприятните условия за живот в страната, в хода на които най-малко двама души бяха убити.

На най-високо равнище е решено да се ограничи достъпът до мобилните приложения „ Телеграм” и „ Инстаграм”, показва източник на медията. Иранската телевизия заяви, че двете приложения са блокирани, което съгласно източника й има за цел да резервира мира и сигурността на жителите. Решението е на Върховния съвет за национална сигурност, добавя той.

Социалната мрежа „ Фейсбук”, която е притежател на „ Инстаграм”, на този стадий не разяснява. „ Телеграм” по-рано през днешния ден закри акаунт, който призовавал за приложимост на мощ по отношение на полицията в ислямската република.

На този декор близката до властта в Техеран организация „ Мехр” цитира представители на властта, съгласно които починалите не са били жертва на служители на реда или други чиновници на силите за сигурност. Докато държавната телевизия излъчва фрагменти на контрапротести с портрети на аятолах Али Хамения в ръцете на участниците, други медии демонстрират любителски фрагменти, на които се виждат конфликти с полицията и потребление на сълзотворен газ.

-->

Иранският министър на вътрешните работи Абдолреза Рахмани Фазли съобщи, че няма да допусне вълната от демонстрации, обхванала Иран в последните дни, да продължава и акцентира, че те са прераснали в принуждение с жертви, съобщи ДПА.

" Няма вид за решение на проблемите посредством принуждение и гнет ", съобщи той и добави, че демонстрациите към този момент не съставляват митинг, а протест против народа. " Не можем и няма да позволим това ", сподели Фазли.

Всеки, който реши да нарушава закона, ще би трябвало да си носи следствията, означи министърът и подсети, че има законни пътища, които хората могат да употребяват, в случай че желаят да изразят недоволството си от държавното управление.

Протестите не са оригиналност за Иран, като съгласно наблюдаващи напоследък реториката на стачкуващите е станала по-радикална. Общото мнение е, че президентът Хасан Рохани ясно схваща проблемите на народа си, само че му е мъчно да се наложи над системата от бюрократични и технократски елити, които са се оформили във властта на Иран, излиза наяве от коментар на анализатора Махан Абедин пред „ Ал Джазира”.

Някои обаче упрекват и президента за това, че след излизането на Иран от интернационалната изолираност не е бил задоволително самоуверен в икономическите промени. До момента Рохани не е коментирал ескалацията на напрежението в страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР