Иран разкритикува Европейския съюз заради позицията му по продължаващите протести

...
Иран разкритикува Европейския съюз заради позицията му по продължаващите протести
Коментари Харесай

Иран отхвърли твърденията, че доставя оръжия на Русия

Иран разкритикува Европейския съюз поради позицията му по продължаващите митинги в страната и отхвърли изказванията, че доставя оръжия на Русия, съобщи ДПА, заяви Българска телеграфна агенция.

" Размириците, палежите и терористичните интервенции към този момент нямат нищо общо с мирните митинги ", сподели иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан в телефонен диалог с висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, заяви през днешния ден на своя уебсайт иранското външно министерство.

Абдолахиан дефинира полицейските дейности против митингите като изцяло законни и предизвести Европейски Съюз да не употребява тези случаи като опрощение за оказване на напън върху Техеран. Според медийни информации Европейски Съюз възнамерява да наложи наказания на Иран в понеделник поради потушаване на митингите. Иранските управляващи предизвестяват Европейски Съюз да не подхваща " несъответствуваща реакция " в този случай. Говори се също по този начин за спиране на дипломатическите връзки и изпъждане на посланика на Европейски Съюз.

Протестите в Иран бяха провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември. Тя беше арестувана от моралната полиция за това, че забрадката ѝ, както се твърди, не отговаряла на строгите правила за женското облекло на публични места. Абдолахиан също по този начин отхвърли Иран да е доставял оръжия на Русия и да е имал ефективно присъединяване във войната в Украйна. " Ние имаме военно съдействие с Русия, само че не оръжейни доставки ", споделил той в диалога с Борел съгласно ирански източници. Техеран отхвърля информациите за снабдяване и потребление на ирански дронове в спора в Украйна макар потвърждението им от съветска страна, показва ДПА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР