Иран провежда разговори с талибаните със знанието на афганистанското правителство,

...
Иран провежда разговори с талибаните със знанието на афганистанското правителство,
Коментари Харесай

Иран преговаря с талибаните за мир в Афганистан

Иран организира диалози с талибаните със знанието на афганистанското държавно управление , разяснява почитан ирански чиновник при посещаване в Кабул, оповестява ИРНА, представена от " Ройтерс ".

Съобщението е няколко дни след диалозите сред американски и талибански представители за оферти за преустановяване на огъня в Афганистан и бъдещото евакуиране на задгранични войски преди вероятни мирни договаряния.

Преговорите сред Иран и талибаните се организираха " с цел да се лимитират проблемите със сигурността в Афганистан ", изяснява Али Шамхани, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

 Тръмп стартира евакуиране на американски военни и от Афганистан
Тръмп стартира евакуиране на американски военни и от Афганистан

Към момента в Афганистан има към 14 хиляди...

" Всички контакти и диалози с талибанската група бяха със знанието на държавното управление на Афганистан и този развой ще продължи ", добавя той.

Шиитите в Иран от дълго време имат контакт с шиитите в прилежащ Афганистан, чиито милиции се борят със сунитските екстремисти на талибаните .

През последните месеци афганистанските управляващи упрекнаха Техеран , за който Съединени американски щати настояват, че се пробва да разшири въздействието си в Западен Афганистан, в даване на пари, оръжия и експлозиви за талибаните, Иран отхвърля всички обвинявания.

 Нови договаряния за мир сред талибаните и Съединени американски щати
Нови договаряния за мир сред талибаните и Съединени американски щати

Представители на Саудитска Арабия, Пакистан и ОАЕ също ще вземат присъединяване

По-рано този месец афганистанските сили изоставиха далечен западен регион , граничещ с Иран, като напуснаха региона на талибаните, откакто държавното управление не съумя да достави войски, ситуирани там.

През ноември Съединени американски щати демонстрираха елементи от нещо, което дефинират като иранско оръжие, доставено за бойци в Йемен и Афганистан, като част от стъпките на Вашингтон да окаже напън върху Техеран да ограничи своите районни действия . Иран отхвърля да доставя оръжие на бунтовниците.

През октомври Съединени американски щати упрекнаха Иран, че образова и финансира талибаните и постановиха наказания на осем души , в това число двама, свързани със силите Кудс от иранската революционна армия. Техеран отхвърля обвиняванията.

 Тръмп моли Пакистан да помогне за определяне на мир в Афганистан
Тръмп моли Пакистан да помогне за определяне на мир в Афганистан

Доналд Тръмп желае да постави завършек на 17-годишния спор сред Кабул и талибаните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР