Иран продължава да не допуска няколко опитни ядрени инспектори и

...
Иран продължава да не допуска няколко опитни ядрени инспектори и
Коментари Харесай

Иран напредва в ядреното обогатяване, докато все още не допуска инспектори: МААЕ

Иран продължава да не позволява няколко опитни нуклеарни инспектори и има задоволително уран, обогатен до 60 % непорочност, покрай оръжейния, за три атомни бомби, съгласно поверително отчети на Международната организация за атомна сила (МААЕ).

Ядреният контролен орган на Организация на обединените нации в сряда разкритикува решението на Иран да отнеме акредитацията на няколко инспектори, оповестено през септември, като „ извънредно и безпричинно “ и сподели, че то „ директно и съществено визира “ работата на организацията.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Кои страни са нормализирали връзките си с Иран след саудитското разведряване? Съединени американски щати нападна уреди в Сирия, свързани с Иран, споделя Пентагонът Иранският Хаменей приканва за протест на Израел на фона на бомбардировките в Газа Съединени американски щати и подкрепяните от Иран групи си разменят огън в Сирия. Ще стане ли по-лошо? завършек на списъка

„ Позицията на Иран е освен невиждана, само че и недвусмислено опонира на съдействието, което се изисква “, написа шефът на МААЕ Рафаел Гроси в отчет до държавите-членки на организацията.

През септември Иран отдръпна акредитацията на няколко инспектори, ход, който Техеран дефинира като възмездие за „ политически злоупотреби “ от страна на Съединените щати, Франция, Германия и Англия.

Ходът е ориентиран към осем висши инспектори, измежду които френски и немски жители, съгласно дипломатически източник.

В отчета МААЕ съобщи, че е получила писмо от Иран в сряда, повтаряйки позицията си, „ че е в неговите права “ да отдръпна акредитацията, само че „ изследва опциите да отговори на настояването “ на организацията за възобновяване то.

Държавите-членки нормално могат да наложат несъгласие на инспектори, натоварени да посетят техните нуклеарни уреди според Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие (ДНЯО).

Гроси изрази „ вярата си, че този въпрос ще бъде решен бързо “.

В обособен конфиденциален отчет МААЕ съобщи, че приблизителните ресурси от обогатен уран на Иран са достигнали повече от 22 пъти лимита, избран в съглашението от 2015 година сред Техеран и международните сили.

Общите ресурси от обогатен уран на Иран се правят оценка на 4486,8 кг (9891,7 фунта) към 28 октомври, което е нарастване с 693,1 кг (1528 фунта) по отношение на август, се споделя в отчета. Лимитът в договорката от 2015 година беше избран на 202,8 кг (447 фунта).

Докладът идва на фона на дългогодишно напрежение сред Иран и организацията, на която е предоставено да следи нуклеарна стратегия, за която западните народи от дълго време подозират, че е ориентирана към вероятно създаване на нуклеарно оръжие. Иран отхвърля да желае да основава нуклеарни оръжия.

През 2015 година огромните международни сили реализираха съглашение с Иран, ориентирано към ограничение на нуклеарната стратегия на Техеран в подмяна на унищожаване на интернационалните наказания.

Това стартира да се разпада през 2018 година, когато тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп едностранно се отдръпна от него и наложи още веднъж наказания, а Иран отмъсти, като ускори нуклеарните си действия.

Посредничените от Европейския съюз старания за възкръсване на договорката до момента се оказаха безплодни.


 

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР