Иран премества 5 ирански американци от затвора в домашен арест

...
Иран премести петима ирански американци от затвора в домашен арест
Коментари Харесай

Иран премести петима ирански американци от затвора в домашен арест в замяна на милиарди долари, замразени в Южна Корея, съобщиха американски и ирански официални лица в четвъртък като част от предварителна сделка, която следва месеци на повишено напрежение между двете страни.

Ирански служители в ООН казаха на Асошиейтед прес, че трансферът на затворници бележи „значителна начална стъпка“ в прилагането на споразумението, което все още се договаря и в крайна сметка може да доведе до пълното освобождаване на американците.

Иран призна, че сделката включва 6 до 7 милиарда долара, които са били замразени в резултат на санкции. Ирански официални лица казаха, че парите ще бъдат преведени в Катар, преди да бъдат изпратени в Иран, ако споразумението се осъществи.

Окончателното прехвърляне на парите - и освобождаването на петимата задържани - се очаква през следващия месец поради сложният характер на финансовите транзакции, казаха служители.

„Моето убеждение е, че това е началото на края на техния кошмар и на кошмара, който семействата им са преживели“, каза държавният секретар Антъни Блинкен на пресконференция във Вашингтон , добавяйки, че ще е необходима още работа, за да бъдат освободени петимата.

Служители на Държавния департамент са разговаряли със затворниците в четвъртък, каза той.

Сделката се разви на фона на голямо американско военно натрупване в Персийския залив, с възможност американски войски да се качват и охраняват търговски кораби в Ормузкия проток, през който минават 20% от всички доставки на петрол.

Споразумението несъмнено ще отвори президента на САЩ Джо Байдън за нова критика от републиканците и други, че администрацията му помага за стимулиране на иранската икономика в момент, когато Иран представлява нарастваща заплаха за американските войски и близкоизточните съюзници.

Адвокатът Джаред Генсер, базиран в САЩ, който представлява един от затворниците, каза, че петимата вероятно ще бъдат държани в хотел под охрана . „Просто няма гаранции какво ще се случи оттук нататък“, каза той.

Неда Шарги, чийто брат, Емад Шарги, е сред затворниците, каза в изявление, че семейството й „има вяра в работата, която президентът Байдън и правителствени служители се ангажираха да върнат семействата ни у дома.“

Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, описа преговорите за освобождаването като „продължаващи“ и деликатни.“

„Въпреки че това е окуражаващо стъпка, тези граждани на САЩ... изобщо не е трябвало да бъдат задържани“, каза тя в изявление.

Остава неясно колко ирански американци са задържани от Техеран, който не признава двойното гражданство.

Затворниците включват Сиамак Намази, който беше задържан през 2015 г. и по-късно осъден на 10 години затвор по международно критикувани обвинения в шпионаж; Sharghi, рисков капиталист, осъден на 10 години; и Морад Тахбаз, британско-американски природозащитник от ирански произход, който беше арестуван през 2018 г. и също получи 10-годишна присъда.

Четвъртият и петият затворник не са идентифицирани.

Иран междувременно заяви, че търси освобождаване на ирански затворници, задържани в САЩ

Американските служители отказаха да коментират кои или колко ирански затворници могат да бъдат освободени в окончателно споразумение. Но иранските медии в миналото идентифицираха няколко затворници със случаи, свързани с нарушения на американските закони за износ и ограничения върху правенето на бизнес с Иран.

Предполагаемите нарушения включват прехвърляне на пари през Венецуела и продажба на оборудване с двойна употреба, за което САЩ твърдят може да се използва във военните и ядрените програми на Иран. Иран обогатява уран и го складира като част от напредващата си ядрена програма.

Сделката зависи от замразените активи в Южна Корея. В спора за парите Техеран конфискува южнокорейски петролен танкер и заплаши с по-нататъшно отмъщение този месец.

„Определено Иран няма да мълчи и имаме много възможности, които биха могли да навредят на корейците, и със сигурност ще ги използваме, ”, каза Фадахосейн Малеки, член на иранския парламент, който участва в неговата влиятелна комисия по национална сигурност и външна политика.

Иран и САЩ имат история на размяна на затворници, датираща от превземането на американското посолство през 1979 г. и кризата със заложниците след ислямската революция. Последният голям обмен между двете страни се случи през 2016 г., когато Иран сключи сделка със световните сили за ограничаване на ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Четирима американски пленници, включително журналистът от Washington Post Джейсън Резаян, излетяха у дома от Иран и няколко иранци в Съединените щати спечелиха свободата си. Същия ден администрацията на президента Барак Обама прехвърли по въздуха 400 милиона долара в брой на Техеран.

Иран получи международна критика за набелязването на хора с двойно гражданство. Западът обвинява Иран, че използва чуждестранни затворници като разменна монета, обвинение, което Техеран отхвърля.

Преговорите за голяма размяна на затворници се провалиха, след като президентът Доналд Тръмп едностранно изтегли Америка от ядреното споразумение през 2018 г. От следващата година нататък серия от атаките и конфискациите на кораби, приписвани на Иран, повишиха напрежението.

Байдън встъпи в длъжност с надеждата да възобнови сделката, но дипломатическите преговори по споразумението бяха в застой от година.

Въпреки че нищо от парите, замразени в Южна Корея, няма влезе във финансовата система на САЩ на път за Катар, освобождаването се извършва с американско одобрение и ще предизвика неодобрение от Републиканската партия.

„Плащането на 6 милиарда долара откуп означава, че режимът само ще вземе повече заложници“, каза Марк Дъбовиц от базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите, който оглави критиките на иранската ядрена сделка. „Това се превърна в доходоносно средство за международно изнудване за върховния лидер на Иран.“

Натрупването на войски може да изолира Байдън от критиките от арабските нации в Персийския залив, които разчитат на американските гаранции за сигурност. САЩ също преговарят със Саудитска Арабия за евентуално дипломатическо признаване на Израел, сделка, която може да включва допълнителни гаранции за военна подкрепа срещу Иран. Рияд постигна разведряване с Иран през март след години на напрежение.

(АП)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР