Иран предупреди, че ще отговори на всички неконструктивни действия, предприети

...
Иран предупреди, че ще отговори на всички неконструктивни действия, предприети
Коментари Харесай

Иран се закани, че ще отговори на действията на Международната агенция за атомна енергия

Иран предизвести , че ще отговори на всички " неконструктивни дейности " , подхванати от атомния контрол на Организация на обединените нации, откакто организацията заяви за следи от нуклеарен материал в недекларирани обекти в ислямската република.

През март Иран и организацията на Организация на обединените нации се споразумяха за метод за решение на въпроса с нуклеарния материал , открит в Мариван, Варамин и Туркузабад - обекти, които не са оповестени от Иран като места, където са осъществявани нуклеарни действия.

Но в отчет от понеделник Международната организация за атомна сила (МААЕ) съобщи, че към момента има въпроси, които " не са изяснени ", макар дългогодишните старания да накара Иран да изясни съществуването на нуклеарен материал.

Управителният съвет на МААЕ ще организира съвещание в понеделник, за което Англия, Франция, Германия и Съединени американски щати са подготвили проекторезолюция, в която " приканват Иран да сътрудничи по въпроса за недекларираните обект и ", заяви европейски дипломатически източник
.
" Ще отговорим твърдо и по подобаващ метод на всяко неконструктивно деяние на съвета на шефовете ", съобщи представителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде.
" Отговорността за следствията от него пада върху плещите на тези, които преглеждат съвета на шефовете и отчета на генералния шеф като лост и инструмент за политически игри против Иран ", добави той.

Въпросът е една от оставащите спънки пред съживяването на договорката от 2015 година, с която Иран беше освободен от глобите в подмяна на гаранции, че ислямската република не е в положение да създаде нуклеарно оръжие - нещо, което тя постоянно е отричала да желае да направи.

Споразумението, чието публично название е Съвместен изчерпателен проект за деяние, беше провалено през 2018 година от администрацията на тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който се отдръпна едностранно от него и наложи наказания на Иран.

Тази вечер в Туитър Хатибзаде съобщи, че Израел - върлият зложелател на ислямската република, който изрично се опълчва на нуклеарното съглашение, е " единственият собственик на нуклеарни оръжия в района на Близкия изток и Северна Африка ".

" Време е Е3/САЩ да престанат да се преструват на заспали ", сподели той, визирайки трите европейски страни и Съединени американски щати.

" Те могат да се насочат към дипломацията или да се стремят към противоположното. Ние сме подготвени и за двете ", добави той.

Техеран осъди отчета на надзорния орган на Организация на обединените нации като " неправдив и небалансиран ", като съобщи, че той " не отразява действителността на договарянията сред Иран и МААЕ ".
Франция прикани Иран да отговори " неотложно " на настояванията на МААЕ.

" Консултираме се в тясно съдействие с нашите сътрудници за това по какъв начин да реагираме на тази обстановка на идващото съвещание на съвета на шефовете ", съобщи френското външно министерство.

Хатибзаде прикани " страни като Франция да се въздържат от заемане на позиции и намеси , които биха предиздвикали съдействието да се отклони от верния си път ".

Тези изказвания целят да окажат " напън върху Ислямска република Иран в навечерието на съвещанията на управителния съвет на МААЕ ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР