Иран постави ултиматум на ЕС - или до пети септември

...
Иран постави ултиматум на ЕС - или до пети септември
Коментари Харесай

​Иран постави ултиматум на ЕС за ядрената сделка

Иран сложи ултиматум на Европейски Съюз - или до пети септември извършва уговорките си по нуклеарната договорка, или Техеран подхваща следващата, трета стъпка от изтеглянето си от съглашението. Информацията беше доказана от Москва, където на посещаване e министърът на външните работи на Иран- Мохамад Зариф, и от представителя на иранското държавно управление в Техеран.

Сигурността в Персийския Залив, рецесията в Сирия и енергетиката са били част от тематиките, за които Сергей Лаворов и Джавад Зариф са говорили. С необикновен интерес се чакаха позициите на Москва и Техеран за Съвместният изчерпателен проект за деяние - както публично се назовава съглашението за иранската нуклеарна договорка.

Зариф съобщи, че разлика от Германия, Англия и Франция, Китай и Русия - постоянно са спазвали уговорките си по нея. Според него Иран постоянно е подготвен на договаряния, а дейностите му са обратими.

Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран: Ние направихме всичко, което трябваше. Ако европейците не могат да изпълнят уговорките си, тогава ние ще предприемем съответните стъпки.
Иран желае стопански подкрепи от Европейски Съюз поради наложените от Съединени американски щати наказания. Според Москва, Иран е преднамерено предизвикан да нарушава договорката.
Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: На лице са опити Иран да бъде предизвикан да наруши уговорката за неразпространение, на подкопаване на съдействието с Международната организация за атомна сила. Очевидно, в опит да се откри мотив за реализирането на силови сценарии- нещо против, което ние сме изрично срещу.
Информация за идни дейности пристигна и от Техеран.

Али Рабиеи, представител на държавното управление: Ако до приключването на крайния период Техеран не е удовлетворен от напредъка по спазването на уговорките по договорката, ще предприеме съществени стъпки по намаляването на отговорностите си по нея.
Брюксел прикани за придържане към договорката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР