Иран планира да се снабди с още три варианта на

...
Иран планира да се снабди с още три варианта на
Коментари Харесай

Иран планира да се снабди с още три сателита Хаям

Иран възнамерява да се достави с още три разновидността на спътника " Хаям ", изведен в орбита тази седмица от Русия, заяви представител на иранското държавно управление, представен от Франс прес.

" Изграждането на още три спътника " Хаям " с присъединяване на ирански учени е част от дневния ред на държавното управление ", съобщи в Туитър Али Бахадори-Джахроми.

Сателитът беше изстрелян във вторник от ракета Союз-2.1Б от следения от Москва космодрум Байконур в Казахстан.



На конференция в сряда шефът на иранската галактическа организация Хасан Салариех изясни, че спътникът е издигнат от Русия под надзора на Иран. Според Съединени американски щати спътникът е предопределен за " шпионски " цели. Вашингтон дефинира засилващото се съдействие сред Техеран и Москва като " сериозна " опасност.

В сряда Иран отхвърли тези изказвания, заявявайки, че устройството е основано за потребностите на страната при " ръководството на градски рецесии " и " на естествени запаси ", напомня Агенция Франс Прес.

Миналата седмица в. " Вашингтон пост " заяви, че съгласно неназовани представители на западното разузнаване Русия " възнамерява да употребява спътника за няколко месеца или повече " във войната си в Украйна, преди да съобщи контрола над него на Иран. Иранската галактическа организация съобщи, че ще управлява спътника " от първия ден ".

Сателитът " Хаям ", наименуван на персийския енциклопедист от 11-и век Омар Хаям, не е първият ирански спътник, изведен в орбита от Русия. През 2005 година Сина-1 излетя от съветския космодрум Плесецк.

Според Иран галактическата му стратегия преследва единствено цивилен и отбранителни цели и не нарушава нуклеарната договорка от 2015 година или други интернационалните контракти.

Западните държавни управления се притесняват, че системите за изстрелване на спътници включват технологии, взаимозаменяеми с употребяваните в балистични ракети, способни да носят нуклеарни бойни глави. Иран непроменяемо е отричал да желае да построи сходни системи.

Първият ирански боен спътник беше изведен в орбита през април 2020 година, като провокира недоволството на Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР