Иран отрича обвиненията на Саудитска Арабия и САЩ, че има

...
Иран отрича обвиненията на Саудитска Арабия и САЩ, че има
Коментари Харесай

Иран отрича да е доставял ракетите изстреляни по Рияд

Иран отхвърля обвиняванията на Саудитска Арабия и Съединени американски щати, че има общо с доставките на ракетите, изстреляни от бунтовниците хути към Рияд, оповестява БиБиСи.

Говорител на външно министерство разяснява, че Иран " няма връзка с Йемен " и че страната е " блокирана и такава опция въобще и не съществува ".

Саудитската войска оповестява, че е прихваната ракетата на юг от Рияд. Няма известия за повреди или жертви. Хутите обявиха, че са изстреляли ракета " Буркан Н2 " към двореца " Ал Ямама " в Рияд вчера  " в отговор на жестоките закононарушения, осъществени от американско-саудитската експанзия против хората от Йемен ".

Коалицията декларира, че ракетата е била " ориентирана към Риад и към цивилните и обитаемоте места ". Атаката потвърждава " продължаващото присъединяване на иранския режим в поддръжка на въоръжената група хути с качествени качества в ясно и явно несъобразяване " с две резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, допълват те.

По-късно непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации съобщи, че ракетата " носи всички отличителни белези на предходни набези, употребяващи оръжия, предоставени от Иран ".

" Всички би трябвало да действаме дружно, с цел да разкрием закононарушенията на режима в Техеран и да създадем всичко належащо, с цел да сме сигурни, че ще получат посланието. Ако не го създадем, тогава Иран ще докара света до по-дълбок и разширяващ се районен спор ", коментира Ники Хейли пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Иранският представител на външното министерство Бахрам Касеми съобщи, че страната е " задоволително смела, с цел да разгласи сходни дейности и политики " в Йемен, в случай че изобщо има такива.

" Оръжията, употребявани през днешния ден от Йемен, са останали от предходните държавни управления. Сега можем да забележим, че с цел да се защитят от непрекъснати офанзиви, Йемен стартира произвеждане на съоръжение на локално равнище и това е естествено ", разяснява той пред иранската телевизия al-Alam.

Днес сутринта външният министър Мохамад Джавад  Зариф назова обвиняванията на Хейли " провокативни, целенасочени и рискови " и съобщи, че ще ги обсъди на съвещанията на Организация на обединените нации и с генералния секретар.

" Те се пробват да скрият поддръжката си за бомбардирането на невинни йеменци посредством такива обвинявания ", обясни той пред формалната осведомителна организация " Ирна ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР