Иран отбелязва днес годишнината от превземането през 1979 г. на

...
Иран отбелязва днес годишнината от превземането през 1979 г. на
Коментари Харесай

Иран отбелязва 40-годишнината от превземането на американското посолство в Техеран

Иран отбелязва през днешния ден годишнината от завладяването през 1979 година на американското посолство в Техеран от ирански студенти и последвалата заложническа рецесия, траяла 444 дни, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Проявите във връзка годишнината включват протест на хардлайнери при тогавашното посолство и тирада на главнокомандващия сухопътните сили военачалник Абдолрахим Мусави. Държавната телевизия заяви, че манифестации по случай годишнината ще се състоят в близо 1000 града в страната.

Хиляди хора се стекоха сутринта пред бившето посолство на Съединени американски щати в центъра на иранската столица, скандирайки " Смърт на Америка ", показват Франс прес и Ройтерс.

Телевизията сподели фрагменти от демонстрации на доста други места, като втория по величина град Машхад в Северен Иран и в третия по величина - Исфахан, в централната част на страната, а също от Илам, Бушехр, Ахваз и Шираз на юг, от Захедан на югоизток и Казвин и Табриз на север.

Според близката до консерваторите информационна организация Мехр в митингите в страната вземат участие " иранските управляващи на най-високо ниво и милиони поданици ".

В Техеран мъже, дами (повечето с фереджета) и деца издигаха плакати, на които на британски език и фарси пишеше " Смърт на Америка, гибел на Израел, победа на исляма " или такива с саркастичен текст към американския президент Доналд Тръмп. Участниците развяваха многочислени жълти флагове, на които пишеше " Долу Америка ".

На 4 ноември 1979 година студенти ислямисти завладяват посолството на Съединени американски щати и държат като заложници 52-ма американски дипломати в продължение на 444 дни.

Какво тъкмо довежда до завладяването на посолството по това време е неразбираемо за американците, които в течение на месеци могат само да наблюдават с смут по малкия екран новините, които демонстрират иранските митинги пред посолството, напомня АП. Причина за националния яд против Съединени американски щати е превратът през 1953 година, проведен от Централно разузнавателно управление на САЩ, с който беше свален определеният ирански министър председател и от заточение на власт се върна шах Мохамад Реза Пахлави. През февруари 1979 година шахът, болен от рак в напреднал етап, напуща Иран, проправяйки път за Ислямската гражданска война. Месеци наред в Иран има всеобщи вълнения - сепаратистки офанзиви, работен протести и вътрешни битки за власт. Полицията остава безучастна, допускайки хаосът да се разрасне. По това време даже марксистки студенти за малко завладяват американското посолство.

На фона на този вакуум във властта, тогавашният американски президент Джими Картър дава опция на шаха да се лекува в Ню Йорк. Това става директен мотив за завземането на посолството от ислямистки студенти. Първоначално те възнамеряват седяща стачка край американската задача, само че бързо изгубват надзор над обстановката. Шиитският свещеник аятолах Рухола Хомейни, който дълго живее в заточение и чието завръщане в Иран провокира Ислямска гражданска война, дава поддръжката си за завладяването и употребява националния яд да разшири въздействието на ислямистите.

В хода на рецесията някои от заложниците са освободени, а няколко съумяват да избягат, когато канадския дипломат отпътува от Иран, при проведена от Централно разузнавателно управление на САЩ интервенция. Петдесет и двама американци обаче остават заложници в течение на 444 дни, до встъпването в служба на президента Роналд Рейгън, когато са освободени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР