Иран отбелязва днес годишнината от превземането през 1979 г. на

...
Иран отбелязва днес годишнината от превземането през 1979 г. на
Коментари Харесай

Иран отбелязва юбилей от превземането на посолството на САЩ

Иран отбелязва през днешния ден годишнината от завладяването през 1979 година на американското посолство в Техеран от ирански студенти и последвалата заложническа рецесия, траяла 444 дни, съобщи АП.

Проявите във връзка годишнината включват протест на хардлайнери при тогавашното посолство и тирада на главнокомандващия сухопътните сили военачалник Абдолрахим Мусави. Държавната телевизия заяви, че манифестации по случай годишнината ще се състоят в близо 1000 града в страната. Хиляди хора се стекоха сутринта пред бившето посолство на Съединени американски щати в центъра на иранската столица, скандирайки "Смърт на Америка ", показват Франс прес и Ройтерс.

Телевизията сподели фрагменти от демонстрации на доста други места, като втория по величина град Машхад в Северен Иран и в третия по величина - Исфахан, в централната част на страната, а също от Илам, Бушехр, Ахваз и Шираз на юг, от Захедан на югоизток и Казвин и Табриз на север. Според близката до консерваторите информационна организация Мехр в митингите в страната вземат участие "иранските управляващи на най-високо ниво и милиони поданици ".

В Техеран мъже, дами (повечето с фереджета) и деца издигаха плакати, на които на британски език и фарси пишеше "Смърт на Америка, гибел на Израел, победа на исляма " или такива с саркастичен текст към американския президент Доналд Тръмп. Участниците развяваха многочислени жълти флагове, на които пишеше "Долу Америка ".

На 4 ноември 1979 година студенти ислямисти завладяват посолството на Съединени американски щати и вземат за заложници 52 американски дипломати, които държат в продължение на 444 дни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР