Иран осъди още две жени журналистки на затвор

...
Две ирански журналистки ще прекарат около месец зад решетките като
Коментари Харесай

Две ирански журналистки ще прекарат около месец зад решетките като част от тригодишна частично условна присъда затвор за "конспирация и "тайно споразумение", съобщиха местните медии в неделя.

Съгласно присъдата Негин Багери и Елназ Мохамади ще излежат една четиридесета от присъдата, или по-малко от месец, в затвора, каза техният адвокат Амир Райсиан пред реформаторския всекидневник Хам Михан, където работи Мохамади.

„Оставащият период е отложен за пет години“, през което време от тях ще се изисква да преминат „обучение по професионална етика“ и им е „забранено да напускат страната“, добави адвокатът.

Райсян не даде подробности за дали присъдата може да бъде обжалвана, а докладът не описва обвиненията срещу репортерите.

Сестрата на Мохамади, Елахе, която също работи за Хам Михан, е в затвора от септември 2022 г., след като репортажи за погребението на Махса Амини, 22, която почина в полицейски арест.

Смъртта на 16 септември 2022 г. на Амини, ирански кюрд, дойде след нейния арест за предполагаемо нарушение на дрескода на ислямската република, което предизвика продължили месеци национални протести.

Чуждестранни правозащитни групи съобщиха за множество арести преди годишнината от смъртта на Амини.

Багери работи за несвързания вестник Haft-e Sobh.

Елназ Мохамади беше арестуван и държан в затвора Евин една седмица през февруари. Причината за нейното задържане не е ясна.

Миналогодишните демонстрации доведоха до стотици убити хора, включително десетки служители на сигурността, и хиляди арестувани във връзка с това, което длъжностни лица определиха като подстрекавани от чужбина „бунтове“.

Седем мъже са бяха екзекутирани в случаи, свързани с протести, включващи убийства и друго насилие срещу силите за сигурност.

Местните медии съобщиха миналия месец, че властите в Иран са разпитали или арестували повече от 90 журналисти след протестите.

В сряда иранска информационна агенция съобщи, че журналистката Назила Маруфиан, която се противопостави на строгия дрескод на Иран и беше освободена под гаранция по-рано през август, е била повторно арестувана за това, че не е носила забрадка на обществени места.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР