Иран обяви първата екзекуция на протестиращ, осъден за неотдавнашните антиправителствени

...
Иран обяви първата екзекуция на протестиращ, осъден за неотдавнашните антиправителствени
Коментари Харесай

Екзекутираха протестиращ в Иран, още 10 души са осъдени на смърт

Иран разгласи първата екзекуция на протестиращ, наказан за неотдавнашните антиправителствени безредици. Мохсен Шекари е обесен тази заран, откакто е признат за отговорен от Революционния съд за " неприязън против Бога ", оповестяват държавните медии.
Прочетете още
Той е упрекнат, че е " въстаник ", който през септември е блокирал основен път в Техеран и е ранил с мачете член на паравоенни сили, написа BBC. По думи на деятели пред медията той е наказан след демонстративен развой без никаква обективна процедура.

Директорът на основаната в Норвегия организация Iran Human Rights, написа в Twitter, че изтезанията на протестиращи ще стартират да се правят всекидневно, в случай че иранските управляващи не се изправят пред " бързи на практика последици в интернационален проект ".

Как се стига до изтезанието?

Съдебната осведомителна организация Mizan заяви, че Революционният съд е бил известен, че на 25 септември Мохсен Шекари е блокирал улица " Сатар Хан " в Техеран и е употребявал мачете, с цел да нападне член на Силите за опозиция " Басидж " - доброволни паравоенни сили, които постоянно се употребяват за потушаване на митинги.

На 1 ноември съдът признава Шекари за отговорен в стълкновение и изваждане на оръжие " с желание да убие, да провокира смут и да наруши реда и сигурността на обществото " и го осъжда за " омраза против Бога ", споделя Мизан.

Той е обжалвал присъдата, само че тя е била доказана от Върховния съд на Иран на 20 ноември.

До момента правосъдната система е оповестила, че още 10 души са наказани на гибел по обвинявания във " омраза против Бога " по отношение на митингите. Самоличността на обвинените не е разкрита.

 
Международната неправителствена организация Amnesty International съобщи, че смъртните присъди са предопределени за по-нататъшно угнетяване на националното въстание и за всяване на боязън измежду обществото.

Според тях революционните съдилища са работили под въздействието на силите за сигурност и разузнаването, с цел да постановат тежки присъди след извънредно несправедливи правосъдни процеси, характеризиращи се със съкратени и най-вече секрети процедури, добавя Би Би Си.

Кога и за какво започнаха митингите в Иран?
Припомняме, че всеобщите митинги в Иран избухнаха в средата на септември след гибелта на 22-годишната Махса Амини, арестувана от нравствената полиция за това, че е носела хиджаб " погрешно ".

Протестите обгърнаха 160 града във всички 31 провинции на страната и се преглеждат като едно от най-сериозните провокации за Ислямската република след революцията от 1979 година

 
Лидерите на Иран ги дефинираха като " протести ", подстрекавани от задграничните врагове на страната и подредиха на силите за сигурност да се оправят уверено с тях.

По данни на Информационната организация на правозащитниците (HRANA) до момента са убити минимум 475 протестиращи и са арестувани 18 240 души. Тя оповестява и за гибелта на 61 чиновници на силите за сигурност.
 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР