Иран обяви откриването на голямо находище на литий, ключов компонент

...
Иран обяви откриването на голямо находище на литий, ключов компонент
Коментари Харесай

Иран откри огромно находище на литий

Иран разгласи откриването на огромно находище на литий, основен съставен елемент на батериите за електрически транспортни средства и електронни устройства, оповестиха държавните медии. „ За първи път в Иран беше намерено находище от литий в Хамедан “ в западната част на страната, цитира държавната телевизия Мохамад Хади Ахмади, чиновник от министерството на промишлеността, мините и търговията. Смята се, че находището съдържа " 8,5 милиона тона " литий, съгласно генералния шеф на оперативния отдел на министерството.

Наречен " петролът на 21-ви век ", литият е от значително значение за производството на акумулатори за електрически транспортни средства, което би трябвало да разреши на колите да се откажат от горивото, отделящо CO2. Този метал също е главен съставен елемент на акумулаторните акумулатори, употребявани в мобилни телефони и други електронни устройства.

Според отчет на Геоложката работа на Съединените щати (USGS), оповестен през 2022 година, общо 89 милиона тона литий са открити по целия свят. Австралия, Чили, Аржентина и Китай са главните производители. През 2022 година цените на лития скочиха до небето заради възходящите цени на съставените елементи и общата инфлация, защото търсенето на по-чисти средства за пътешестване се усили по света. Иран, чиято стопанска система е наранена от тежки интернационалните наказания, наложени най-много от Съединени американски щати, има обилни ресурси от естествени запаси, в това число газ, петрол, мед и желязо. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР