Иран обвини САЩ, че подклаждат напрежението в Близкия изток, ден

...
Иран обвини САЩ, че подклаждат напрежението в Близкия изток, ден
Коментари Харесай

Иран отправи нови обвинения към САЩ

Иран упрекна Съединени американски щати, че подклаждат напрежението в Близкия изток, ден след изказване на президента Джо Байдън, който завърши обиколката си в района, оповестява Франс прес.

Байдън съобщи през вчерашния ден пред събралите се в Джеда арабски водачи, че Съединени американски щати " няма да толерират една страна да се пробва да господства над друга в района посредством усилване на въоръжените сили, нашествия и/или закани ", явно намеквайки за Техеран, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вашингтон, " пробвайки се да сътвори напрежение в района, прибегна още един път към политиката на иранофобия и се провали ", съобщи представителят на иранското външно министерство Насер Канани. " Тези подправени обвинявания подхождат на подстрекателската политика на Вашингтон в района ", добави той.

Няколко дни преди визитата на съветския президент Владимир Путин в района, Байдън акцентира също, че Съединени американски щати " няма да извърнат тил " на Близкия изток, оставяйки " вакуум, който може да бъде напълнен от Китай, Русия или Иран ".

След срещата си в Джеда Байдън и арабските водачи приканиха за укрепване на взаимните средства за въздържане " против възходящата опасност ", която съставляват безпилотните самолети, евентуално също намек за Техеран. В петък ислямската република показва кораби, които могат да придвижват дронове.

Съединени американски щати и Израел упрекват Иран, че употребява дронове и ракети, с цел да атакува американски сили и свързани с Израел кораби в Залива, с цел да дестабилизира района.

В Израел Байдън подписа съглашение за стратегическо партньорство против Иран, целящо да подсигурява, че Техеран няма " в никакъв случай " да се снабди с нуклеарно оръжие.

Канани съобщи, че това е " важен знак за измамата и лицемерието " на Съединени американски щати. " Те си затварят очите за ционисткия режим като максимален собственик на нуклеарен боеприпас в района ", акцентира представителят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР