Иран обмисля да гласува законопроект относно възможността за оттегляне от

...
Иран обмисля да гласува законопроект относно възможността за оттегляне от
Коментари Харесай

Иран готви законопроект за напускане на ядрената сделка

Иран обмисля да гласоподава законопроект по отношение на опцията за отдръпване от Съвместния изчерпателен проект за действие (JCPOA). Това съобщи иранският външнен министър Хосейн Амир-Абдолахян в изявление за " Ал Джазира ".

" В Народното събрание на Иран беше импортиран законопроект за определяне на оптимален период за договаряния по нуклеарната договорка. Вратите на разговора няма да бъдат отворени вечно ", предизвести той.

Коментарът му идва, откакто иранското външно министерство отхвърли опцията за сключване на краткотрайна нуклеарна договорка, до момента в който не престават договарянията по JCPOA.

През 2015 г. петте непрекъснати страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия подписаха Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) с Иран, с цел да се оправят с рецесията към нуклеарната му стратегия. През 2018 година обаче тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да напусне съглашението и Вашингтон наложи най-широките си наказания против Техеран.

Настоящият водач на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж е заявявал поддръжката си за връщане на страната му към нуклеарното съглашение. От април миналата година Русия, Англия, Германия, Китай, Съединени американски щати и Франция водят договаряния с Иран във Виена за възкръсване на нуклеарната сделка в истинската ѝ форма.

През ноември Иран съобщи, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран неотложно да изясни произхода на нуклеарния материал, открит по-рано в няколко нуклеарни обекта в страната, и да даде достъп до тях.

Документът е направен от Съединени американски щати и три европейски страни - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР