Иран няма да позволи инспекции извън това, което е предвидено

...
Иран няма да позволи инспекции извън това, което е предвидено
Коментари Харесай

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Иран няма да разреши инспекции отвън това, което е планувано в нуклеарното съглашение от 2015 г. Това съобщи ръководителят на нуклеарната стратегия на страната Мохамад Еслами, представен от " Ройтерс ".

Новината идва в миг, когато Съединените щати се готвят да отговорят на предлагането за възкръсване на иранската нуклеарна договорка със международните сили.

" Имаме ангажимент с инспекции в границите на нуклеарната договорка, обвързвана с нуклеарни ограничавания, които сме приели в предишното... Нито дума повече, нито дума по-малко ", безапелационен бе Еслами.

Вчера почитан американски чиновник заяви, че Иран се е отказал от някои от главните си искания за обновяване на нуклеарното съглашение, в това число от настояването си международните инспектори да прекратят някои изследвания по отношение на атомната стратегия на Техеран. Това решение на Иран направи постигането на съглашение да наподобява все по-вероятно.

С изказването си обаче Еслами трансформира тези изгледи, наблягайки, че проучванията би трябвало да бъдат завършени " преди деня на осъществяване ", в случай че нуклеарната договорка от 2015 година бъде обновена.

Скоро се очаква отговорът на Вашингтон по проектоспоразумението, препоръчано от Европейския съюз, което би съживило нуклеарната договорка с Иран от 2015 година

Техеран към този момент означи, че договорката може да бъде избавена единствено в случай че Международната организация за атомна сила се откаже от изказванията си за нуклеарната активност на страната.

Според Съединени американски щати и други западни сили настояването на Техеран е отвън обсега на възобновяването на съглашението.

Съгласно нуклеарния пакт от 2015 година Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към нуклеарни оръжия, макар че Техеран твърди, че търси единствено гражданска атомна сила в подмяна на унищожаване на интернационалните наказания.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отхвърли от договорката, като я назова прекомерно мека във връзка с Иран, и наложи още веднъж суровите наказания на Съединени американски щати, което накара Техеран да наруши нуклеарните ограничавания в пакта към година по-късно.

През март нуклеарната договорка изглеждаше покрай обновяване, когато Европейски Съюз, който координира договарянията, предложения във Виена външните министри на страните по съглашението за завършване на съглашението след 11 месеца непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекъснати, най-много заради настояването на Иран Съединени американски щати да отстранен Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война от листата си на задграничните терористични организации, от което впоследствие страната се отхвърли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР