Иран не призовава за премахване на еврейския народ, но вярва,

...
Иран не призовава за премахване на еврейския народ, но вярва,
Коментари Харесай

Хаменей: Премахване на Израел не означава премахване на еврейския народ

Иран не приканва за унищожаване на еврейския народ, само че има вяра, че хората от всички религии би трябвало да вземат решение бъдещето на Израел, съобщи в петък висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей, оповестява " Ройтерс ".

След ислямската гражданска война през 1979 година Иран отхвърля да признае Израел и поддържа войнстващи палестински групировки. Израел от дълго време упреква Иран, че се стреми да го унищожи, и смята Техеран за собствен главен зложелател в Близкия изток.

" Призоваването за унищожаване на страната Израел не значи унищожаване на еврейския народ ", изяснява Хаменей пред чиновници и участници на ислямска конференция в Техеран.

" Това значи, че хората на Палестина - били те мюсюлмани, християни или евреи - би трябвало да изберат личното си държавно управление. "

Шиитският мохамеданин Хаменей, висшата власт на иранската вътрешна и външна политика, също подлага на критика западните сили, че оказват напън върху Техеран и нуклеарната му стратегия.

" Всички народи се нуждаят от мирна нуклеарна сила, само че западните монополисти се стремят да запазят тази сила като монопол... Западняците знаят, че не желаеме нуклеарни оръжия заради нашите правила и (религиозни) вярвания. "

Иран неведнъж отхвърля да се пробва да построи нуклеарна бомба, като се базира на набожен декрет, публикуван при започване на 2000-те от Хаменей, който не разрешава създаването или потреблението на нуклеарно оръжие.

Американските разследващи организации и наблюдаващите към Организация на обединените нации считат, че Иран е имал скрита стратегия за атомна бомба няколко години, която след това е спряна.

Франция, Англия и Германия оповестиха тази седмица, че са извънредно загрижени от решението на Иран да възобнови обогатяването на уран в под земята цех, макар че се стопираха непосредствено да упорстват за нови наказания.

Ходът на Иран бе финален в серия от стъпки, посредством които Техеран надвиши границите на своя нуклеарен пакт от 2015 година със международните сили в отговор на това, че Съединени американски щати се отдръпнаха от съглашението предходната година и още веднъж постановиха наказания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР