Иран не е предложил нищо ново по време на неотдавнашна

...
Иран не е предложил нищо ново по време на неотдавнашна
Коментари Харесай

МАЕЕ: Иран не предлага нищо ново по ядрената си програма

Иран не е предложил нищо ново по време на неотдавнашна среща с представителите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) във Виена по отношение на нуклеарната си стратегия. 

Това съобщи ръководителят на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации Рафаел Гроси в сряда, като добави, че диалозите ще продължат през идващите седмици , заяви " Ройтерс ".

" Не е загадка, че не успяхме да записваме някои осезаеми детайли, сподели още Гроси. Имаме опция да се ангажираме още веднъж, с цел да продължим работата си, само че това ще се случи след публикуването на отчетите ми, добави той, като има поради идните тримесечни отчети на МААЕ за Иран, които би трябвало да бъдат оповестени идната седмица.

Той направи изказването в коридорите на климатичната конференция COP27 в Египет.

Припомняме, че Техеран разгласи на 2 ноември, че изпраща делегация във Виена, с цел да се опита да понижи разликите с МААЕ, която се пробва да следи нуклеарната активност на Иран.
 Иран желае да изглади връзките с МААЕ
Иран желае да изглади връзките с МААЕ

Техеран ще изпрати своя делегация за диалози във Виена

Иран търси привършване на следствието на МААЕ за нуклеарните му действия, наред с други гаранции, с цел да съживи нуклеарната договорка на страната от 2015 година със международните сили.

Този пакт ограничи нуклеарната стратегия на Иран в подмяна на освобождение от икономическите наказания на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Организация на обединените нации , само че някогашният американски президент Доналд Тръмп се отдръпна от него през 2018 година, с изказванието, че Иран го нарушава.

Непреките договаряния сред Техеран и администрацията на американския президент Джо Байдън
 МААЕ: Иран бързо напредва с обогатяването на уран
МААЕ: Иран бързо напредва с обогатяването на уран

Техеран пусна в употреба от ден на ден усъвършенствани центрофуги

Официални лица настояват, че съществена спънка е настояването на Иран МААЕ да приключи следствие на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ заяви, че Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран.

В различен отчет на МААЕ пък се показва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство съобщи, че отчетът на МААЕ не е нито " уравновесен ", нито " обективен ". Като отговор Техеран разгласи, че ще изключи две от камерите на организацията на Организация на обединените нации.
 Възобновиха договарянията за иранската нуклеарна договорка
Възобновиха договарянията за иранската нуклеарна договорка

Засега диалозите се водят на ниско равнище

Въпреки че Иран твърди, че нуклеарната му стратегия е с мирни цели, Западът се притеснява, че Техеран е все по-близо до основаването на атомна бомба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР