Иран назначи свой посланик в Саудитска Арабия, след като двете

...
Иран назначи свой посланик в Саудитска Арабия, след като двете
Коментари Харесай

Иран отново има свой посланик в Саудитска Арабия

Иран назначи собствен дипломат в Саудитска Арабия, откакто двете страни възобновиха връзките си преди два месеца , оповестява Анадолската организация.

Новоназначеният на поста Алиреза Енаджати е работил като асистент на външния министър и генералния шеф по въпросите на Арабския залив в министерството.

След години на неприязън, която подхранваше спорове в Близкия изток, Техеран и Рияд се съгласиха и още веднъж да отворят посолствата си. Ключовото съглашение беше реализирано през март с посредничеството на Китай.

Миналия месец за споразумяване на повторното отваряне на своите посолства и консулства след седемгодишна пауза.
 Президентът на Иран ще посети Саудитска Арабия
Президентът на Иран ще посети Саудитска Арабия

Раиси е проветствал получената покана от крал Салман

Саудитска Арабия прекъсна връзките си с Иран през 2016 година, откакто посолството ѝ в Техеран беше щурмувано по време на спор сред двете страни по отношение на изтезанието на шиитски мюсюлмански свещеник от Рияд.

В резултат на това кралството изиска от иранските дипломати да изоставен страната в границите на 48 часа, като в същото време изтегли своя личен състав на посолството си от Техеран.
 Саудитска Арабия бърза да влага в Иран
Саудитска Арабия бърза да влага в Иран

След като двете страни се споразумяха да възобновят връзките си

Двустранните връзки започнаха да се утежняват година по-рано, откакто Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се намесиха във войната в Йемен, където придвижването на хутите, подкрепено от Иран, смъкна държавното управление, поддържано от Саудитска Арабия, и завладя столицата Сана.

За Саудитска Арабия актуалното съглашение може да значи по-добра сигурност. Кралството упрекна Иран за въоръжаването на хутите, които нанесоха въздушни удари с ракети и дронове против неговите градове и нефтени уреди.

През 2019 година Рияд непосредствено упрекна ислямската република за масирана офанзива против петролните уреди на " Арамко ", която унищожи половината от нейния петролен рандеман. Техеран отхвърли тези обвинявания.
 След 40 година напрежение Иран и Саудитска Арабия се прегръщат благодарение на Китай
След 40 година напрежение Иран и Саудитска Арабия се прегръщат благодарение на Китай

За Израел това е затруднение, а Белият дом настръхва от концепцията за повишаване на китайското въздействие в Близкия изток
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР