Иран назначи свой посланик в ОАЕ за първи път от

...
Иран назначи свой посланик в ОАЕ за първи път от
Коментари Харесай

Иран назначи първия си посланик в ОАЕ от 2016 г. насам

Иран назначи собствен дипломат в ОАЕ за първи път от 2016 година в миг, в който връзките сред страните от Персийския залив и Ислямската република трансформират своя курс, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Новината бе обявена, откакто през август ОАЕ предприе стъпки за възстановяване на двустранните връзки, и съобщи, че връща своя дипломатически представител в Техеран. Емирствата утежниха връзките си с Иран, следвайки образеца на Саудитска Арабия, която през януари 2016 година прекъсна връзките си с Ислямската република. Поводът беше взлом на ирански протестиращи против саудитското посолство в Техеран, откакто шиитски свещеник бе екзекутиран в Рияд.

Миналия месец Рияд съобщи, че ще възвърне връзките си с Техеран, като съглашението за това бе реализирано с посредничеството на Китай. Дългогодишната омраза сред Саудитска Арабия и Иран изложи на риск сигурността и стабилността на Персийския залив и оказа помощ за подклаждането на спорове в Близкия изток, от Йемен до Сирия, отбелязва Ройтерс.

Обединените арабски емирства имат бизнес и търговски връзки с Иран, които датират от повече от век. Те започнаха нормализирането на връзките си с Техеран през 2019 година след набези във водите на Персийския залив и против саудитски енергийни обекти. От доста време Дубай е една от главните връзки на Иран с външния свят.

По информация на държавни медии новоназначеният дипломат на Иран Реза Амери е бил общоприет шеф на службата във външното министерство, отговаряща за пребиваващите в ОАЕ ирански поданици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР