Иран настоя днес Афганистан да уважава правата му върху водата,

...
Иран настоя днес Афганистан да уважава правата му върху водата,
Коментари Харесай

Иран и Афганистан влязоха в спор за вода

Иран настоя през днешния ден Афганистан да почита " правата му върху водата ", обвинявайки, че речна дига лимитира потока към езеро на общата им граница, съобщи Агенция Франс Прес.

Говорейки по време на аудиенция в обхванатия от суша Югоизточен Иран, президентът Ебрахим Раиси съобщи: " Предупреждавам афганистанските управници неотложно да дадат на хората от Систан-Балучистан правата им върху вода ". Той добави, че афганистанските управляващи би трябвало да одобряват думите му съществено, " с цел да не се оплакват по-късно ".

Река Хелманд тече от планините в централната афганистанска едноименна провинция в продължение на над 1000 км до езерото Хамун на границата на Иран и Афганистан.

Раиси съобщи, че Афганистан би трябвало да позволи на ирански специалисти да посетят и да оценят водната обстановка " незабавно " и акцентира, че " прекосяването на време няма да реши казуса ".

Самият Афганистан упреква климатични фактори за понижените водни размери.

Раиси предизвести, че " в случай че нашите специалисти потвърдят неналичието на вода, няма да има какво да кажем, в противоположен случаи няма да позволим правата на нашия народ да бъдат нарушени ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР