Иран може да затвори стратегическия маршрут през Ормузкия проток, откъдето

...
Иран може да затвори стратегическия маршрут през Ормузкия проток, откъдето
Коментари Харесай

Иран: Ще затворим Ормузкия проток, ако САЩ продължат с враждебните си действия

Иран може да затвори стратегическия маршрут през Ормузкия пролив, откъдето преминава около 20% от търгувания по света нефт, в случай че Съединени американски щати продължат с враждебните си дейности. Това съобщи началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили военачалник Мохамад Багери, представен от Франс прес.

„ Не желаеме затварянето на Ормузкия пролив, само че в случай че враждебността на нашите врагове се усили, имаме способността да го създадем “, сподели той.

„ Освен това, в случай че нашият нефт не минава през протока, петролът на други страни сигурно няма да премине от там “, прибавя Багери.

Изказването на генерала идва няколко дни, откакто Вашингтон разгласи, че няма да удължи изключенията от глобите против иранския нефт, с които се употребиха Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция.

Тези осем страни получиха шестмесечна пролонгация от Вашингтон, която им позволяваше да внасят нефт от Иран без да бъдат подлагани на въведените през ноември наказания,  след като американският президент Доналд Тръмп отдръпна Съединени американски щати от подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение.

„ Вярваме, че Иран ще продължи да продава своя нефт и да употребява Ормузкия пролив. Ако обаче Съединени американски щати подхващат налудничавата мярка да забранят на Иран достъп до Ормузкия пролив, те би трябвало да бъдат подготвени да понесат следствията от това си решение “, съобщи в сряда иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР