Иран може да възобнови производството на силно уран в рамките

...
Иран може да възобнови производството на силно уран в рамките
Коментари Харесай

Иран може да произведе обогатен уран за дни, ако САЩ отменят сделката

Иран може да възобнови производството на мощно уран в границите на пет дни, в случай че нуклеарната договорка, която контракти със международните сили през 2015 година, бъде анулирана, съобщи шефът на атомната стратегия на Иран, представен от Ройтерс.

Сделката, която иранският президент Хасан Рухани подписа със Съединените щати, Русия, Китай и три европейски сили, докара до премахването на множеството наказания против Техеран в подмяна на ограничението на нуклеарната им стратегия.

Рухани ускори напъните си да отбрани договорката, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп утвърди нови наказания против Техеран.

 Организация на обединените нации прикани да не се нарушава иранската нуклеарна договорка
Организация на обединените нации прикани да не се нарушава иранската нуклеарна договорка

Необходимо е да се направи всичко допустимо, с цел да се резервира взаимния проект за деяние

Рухани предизвести предходната седмица, че Иран може да се откаже от нуклеарното съглашение " в границите на часове ", в случай че Съединените щати постановат нови наказания.

" Предупреждението на президента не е безпочвено ", съобщи ръководителят на Иранската организация за атомна сила Али Акбар Салехи.

" Ако решим, можем да достигнем до 20% обогатяване (уран) в границите на пет дни във Fordow (подземна нуклеарна централа) ", добави той.

Салехи, който беше преназначен този месец като вицепрезидент и началник на организацията за атомна сила, съобщи, че неговият главен приоритет ще бъде да отбрани JCPOA (акроним, с който е позната нуклеарната сделка).

След нуклеарната договорка Иран фрапантно понижи броя на машините, които обогатяват уран и конфигурирани във " Фордоу ". Към момента имат малко над 1000, предопределени за научни цели.

 Иран усилва с 0,5 милиарда $ финансирането на ракетната си стратегия
Иран усилва с 0,5 милиарда $ финансирането на ракетната си стратегия

Законопроектът е създаден в отговор на новите американски наказания против Ислямската република

Обогатеният уран може да се употребява за основаване на нуклеарно оръжие, само че Иран декларира, че нуклеарната му стратегия е за мирни цели.

Американското министерство на финансите наложи наказания на шест ирански компании в края на юли за ролята им в създаването на стратегия за ракети, откакто Техеран пусна ракета, способна да достави сателит в орбита.

Тръмп също по този начин подписа през август законопроект на Сената в Съединени американски щати, с който наложи наказания на Иран, Русия и Северна Корея.

Иран съобщи, че новите наказания на Съединени американски щати нарушават JCPOA, само че Съединените щати настояват, че не са свързани със договорката.

По време на предизборната си акция Тръмп назова договорката " злополучие " и " най-лошата договорка, контрактувана в миналото ". Този месец той сподели, че не има вяра, че Иран живее в духа на договорката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР