Иран категорично отрече всякаква връзка с нападателя, който миналата седмица

...
Иран категорично отрече всякаква връзка с нападателя, който миналата седмица
Коментари Харесай

Иран отрича всякаква връзка с нападателя на Рушди

Иран " изрично " отхвърли всякаква връзка с нападателя, който предходната седмица наръга с нож английския публицист Салман Рушди, създател на " Сатанински строфи ".

" Категорично отхвърляме каквато и да е връзка с нападението и никой няма право да упреква Ислямска република Иран ", съобщи представителят на външното министерство Насер Канани в първата публична реакция на Техеран на намушкването с нож в на 13 август.

75-годишният Рушди беше тежко ранен, откакто беше намушкан с нож на сцена по време на събитие в щата Ню Йорк. От години той е подложен на смъртни закани поради романа си " Сатанински строфи ", който някои мюсюлмани считат за осквернение.

Мъжът, упрекнат за нападението не се признава за отговорен в опит за ликвидиране. Заподозреният за офанзивата 24-годишен Хади Матар е упрекнат, че е излязъл на сцената и е нанесъл на Рушди минимум 10 удара с нож в лицето, шията и корема. Съдията подреди той да бъде арестуван без право на гаранция, откакто окръжният прокурор Джейсън Шмид съобщи, че Матар съзнателно е целял да навреди на създателя.

" Това беше целеустремено, непровокирано и авансово планувано нахлуване против господин Рушди ", съобщи Шмидт.

На 14 август ултраконсервативният всекидневник " Джаван " допусна, че офанзивата може да е била скрит план, фиктивен от американците. „ Може би млад мохамеданин, който даже не е бил роден, когато Салман Рушди е написал своите демонски строфи и е желал да му отмъсти “, се споделя в публикацията.

Хади Матар, 24-годишен мъж, упрекнат в тенденциозен опит за ликвидиране на Рушди, се разгласи за почтен.

„ Друг сюжет е, че Съединените щати евентуално желаят да разпространят ислямофобия по света “, написа " Джаван ".

Писателят беше заставен да се укрива в продължение на близо 10 години след публикуването на романа си " Сатанински строфи " през 1988 година Много мюсюлмани реагираха с гняв на книгата му, като твърдяха, че изобразяването на пророка Мохамед в творбата е тежка засегнатост за тяхната религия.

Салман Рушди получаваше смъртни закани, а тогавашният ирански водач, аятолах Рухола Хомейни, издаде фетва (или указ), в който приканва за убийството на Рушди, като разгласи премия от 3 млн. $ за главата на създателя. Фетвата продължава да работи и макар че иранското държавно управление се дистанцира от указа на Хомейни, през 2012 година квазиофициална иранска религиозна фондация добави още 500 000 $ към премията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР