Иран извика посланика на Великобритания за втори път след избухването

...
Иран извика посланика на Великобритания за втори път след избухването
Коментари Харесай

Иран засилва обвиненията си срещу Запада за намеса в размириците заради смъртта на млада иранка

Иран извика посланика на Англия за повторно след експлоадирането на общонационалните митинги предишния месец, оповестиха през днешния ден иранските медии, засилвайки обвиняванията за ролята на Запада в размириците, провокирани от гибелта на младата жена Махса Амини след полицейски арест, съобщи Ройтерс.

Иран упреква съперниците си, в това число Съединени американски щати, в образуване на размириците, които съставляват най-голямото предизвикателство от години за ръководещия страната набожен хайлайф .

Хората в цялостен Иран се причислиха към митингите, откакто 22-годишната Амини умря, до момента в който се намираше в ареста на нравствената полиция, чиито чиновници я задържаха в Техеран на 13 септември за " неуместно облекло ".

Видеоклипове, споделени през днешния ден в обществените мрежи, демонстрираха в Техеран гимназистки да смъкват забрадките си и да скандират " Смърт на (върховния водач аятолах Али) Хаменей ".



Ройтерс не можа да ревизира видеоклиповете по самостоятелен метод, показва организацията.

Властите правят безмилостни репресии, с цел да подтиснат безредиците, макар че наблюдаващите не имат вяра, че шиитският свещенически хайлайф е заплашен от събаряне 43 години след ислямската гражданска война в страната.

Свидетели описаха пред Ройтерс, че през днешния ден полицията за битка с безредиците е разположила обилни сили в няколко града, изключително към университетите, които са в центъра на митингите.

Британският дипломат, който и преди беше привикван, през вчерашния ден беше свикан още веднъж в отговор на " интервенционистки мнения " от страна на английското външно министерство, оповестяват иранските медии.

Високопоставен чиновник на външното министерство съобщи, че " едностранни изказвания " от страна на Англия демонстрират, че тя има " роля във войнствени сюжети на терористите, настоящи против Ислямската република ", заяви организация Тасним.

Смъртта на Амини и потушаването на митингите усложниха напрежението в така и така сложните връзки на Техеран със западните страни, задълбочавайки разликите в миг, когато договарянията за възкръсване на нуклеарното съглашение на Техеран от 2015 година са в застой.

Британското външно министерство съобщи в понеделник, че е привикало иранския шарже д'афер по отношение на репресиите, по време на които, съгласно правозащитни организации, са починали над 150 души, ранени са били стотици и задържани хиляди хора.

Иран упрекна Съединени американски щати, че се пробват да употребяват безредиците за дестабилизиране на страната, обвинявайки въоръжените дисиденти наред с други, за насилието. Но доста иранци, в това число известни персони, взеха присъединяване или са предложили поддръжка за митингите.

" Басидж ", доброволческа милиция, обвързвана с Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, играе значима роля дружно с полицията.

В фрагменти, за които се твърди, че са снимани в учебно заведение в Шираз през вчерашния ден, към 50 ученички обкръжават член на басиджите, поканен да произнесе тирада, и крещят: " Басидж, изчезвай " и " Смърт на Хаменей ".

Подчертавайки твърдата позиция на държавното управление, вътрешният министър Ахмад Вахиди упрекна стачкуващите, че разиграват " отвратителни подиуми " в името на правата на дамите. В отбрана на консервативния дрескод на Ислямска република, той съобщи, че протестиращите са съзрели " свободата в голотата и безсрамието на дамите ".

Главният прокурор на Иран подлага на критика юриста на семейство Амини за това, че прави изказвания " без доказателства ", откакто беше представен да споделя, че " уважавани лекари " считат, че тя е била пребита в ареста.

Президентът Ебрахим Раиси е разпоредил следствие на гибелта ѝ.

Смъртта на 17-годишно момиче стана мотив за гнева на протестиращите. Активисти оповестиха в Туитър, че Ника Шакарами е била убита в Техеран по време на проява, обвързвана със гибелта на Махса Амини. Държавните медии оповестиха през днешния ден, че е заведено правосъдно дело във връзка със гибелта на Шакарами. Те цитират публични представители, съгласно които момичето е паднало от покрив и по тялото му не е имало рани от патрони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР