Иран изпрати десетки дронове вчера срещу Израел, но ще са

...
Иран изпрати десетки дронове вчера срещу Израел, но ще са
Коментари Харесай

Израел: Над 100 дрона и крилати ракети са изстреляни от Иран

Иран изпрати десетки дронове през вчерашния ден против Израел, само че ще са им нужни часове, с цел да доближат целите си, оповестиха израелските военни, представени от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тази офанзива може да провокира забележителна ескалация сред върлите районни врагове и че Съединени американски щати са дали обещание да поддържат Израел.

Двама източници от сферата на сигурността в Ирак споделиха, че десетки дронове са били видяни да летят над иракското въздушно пространство от Иран към Израел - нещо, иранската телевизия " Прес ТВ " (Press TV) дефинира като " огромни удари с дронове " от страна на иранските Гвардейци на Ислямската гражданска война.

Според Израелските сили за отбрана над 100 дрона и крилати ракети са били изстреляни от Иран към територията на Израел.

Иран се закани да отвърне на израелския, както той твърди, удар по консулството му в Дамаск на 1 април, при който починаха седем офицери от Корпуса на гвардейците на Ислямската революця, включително двама висши командири. Израел не удостовери, само че и не отхвърли да носи отговорност за офанзивата.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който в петък предизвести Техеран да не нападна Израел, откакто съобщи, че сходен сюжет наподобява следва в най-скоро време, даде обещание да поддържа Израел против Иран, заяви Белият дом.

Пенсионираният израелски военачалник Амос Ядлин сподели пред телевизия " Канал 12 " (Channel 12), че иранските дронове са били въоръжени с по 20 кг експлозиви.

Израелските военни оповестиха, че сирени ще се задействат във всички застрашени региони и че защитата им е подготвена да се оправи със опасността.

Израел и прилежаща Йордания, която се намира сред Ирак и Израел, обявиха, че тази нощ затварят въздушното си пространство. Ливан също затвори въздушното си пространство.

Войната сред Израел и палестинската радикална формация " Хамас " в линията Газа, която продължава към този момент седми месец, ускори напрежението в региона, като се разрасна до фронтове с Ливан и Сирия и докара до офанзиви със средства с огромен обхват по израелски обекти чак от Йемен и Ирак, напомня Ройтерс.

По-рано през вчерашния ден иранската държавна осведомителна организация ИРНА заяви, че хеликоптер на гвардейския корпус е взел на абордаж и е пренасочил в ирански води плаващия под португалски байрак транспортен съд Ем Ес Си " Еърис " (MSC Aries).

MSC - компанията оператор на кораба - удостовери, че Иран е завзел кораба, и сподели, че работи " със съответните управляващи " за безвредното връщане на съда и неговия 25-членен екипаж.

MSC употребява под наема " Еърис " от компания " Гортал шипинг " - дъщерна компания на компания " Зодиак Маритайм " (Zodiac Maritime), уточни в изказване " Зодиак ", като посочи, че MSC дава отговор за всички действия на кораба.  " Зодиак " е отчасти благосъстоятелност на израелския предприемач Еял Офер.

След офанзивата на кораба израелският външен министър Израел Кац упрекна Иран в пиратство, напомня Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР