Иран е заявил на Международната агенция за атомна енергия, че

...
Иран е заявил на Международната агенция за атомна енергия, че
Коментари Харесай

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти

Иран е декларирал на Международната организация за атомна сила, че възнамерява да изключи 20 камери за наблюдаване на МААЕ и друго видеооборудване. Това заяви шефът на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации Рафаел Гроси, представен от " Ройтерс ".

Този ход на Иран евентуално е възмездие за, в който се показва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство съобщи, че отчетът на МААЕ не е нито " уравновесен ", нито " обективен ". Вчера Техеран разгласи, че

Освен това МААЕ заяви, че Иран има намерение да конфигурира две нови каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 за обогатяване на уран в Натанц . Каскадата е поредност от центрофуги, свързани дружно, с цел да въртят бързо уранов газ за обогатяване, показва " Асошиейтед прес ".

Центрофугата IR-6 върти уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо потомство, до които Иран в миналото имаше ограничаване според нуклеарното съглашение от 2015 година Към февруари обаче Иран към този момент е употребявал каскада от IR-6 в подземното си оборудване във Фордо, счита МААЕ.

По-рано Иран заяви, че възнамерява да конфигурира една каскада от IR-6 в Натанц, ситуиран на към 200 километра южно от столицата Техеран. МААЕ уточни, че е " проверила " настоящото инсталиране на тази каскада в понеделник.

Последните решения на страната могат в допълнение да усложнят вероятностите за откакто косвените договаряния сред Иран и Съединените щати към този момент са в застой.
 Иран усилва нуклеарните си ресурси, сигнализира МААЕ
Иран усилва нуклеарните си ресурси, сигнализира МААЕ

Страната разполага с над 33 кг уран, обогатен до 60%

Единствено Русия и Китай се опълчиха на отчета, показан от Съединените щати, Германия, Франция и Англия, заявявайки, че Съветът на шефовете " показва дълбока угриженост ", че следите от уран, открити в трити необявени обекта, остават необясними заради незадоволително съдействие от страна на Иран.

Впоследствие четирите западни сили - всички те страни по нуклеарното съглашение от 2015 година, приканиха Техеран да се ангажира с надзорния орган " неотложно ", с цел да избегне по-нататъшни дейности.

Въпреки че Иран твърди, че нуклеарната му стратегия е с мирни цели, Западът се притеснява, че Техеран е все по-близо до основаването на атомна бомба.
 Иран: Ядрената договорка се трансформира в куха черупка
Иран: Ядрената договорка се трансформира в куха черупка

Техеран отхвърля договаряния с една неотстъпчива Америка и една пасивна Европа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР