Иран е завършил етапа на планирането в рамките на проекта

...
Иран е завършил етапа на планирането в рамките на проекта
Коментари Харесай

Иран може да започне строителството на нов ядрен реактор до два-три месеца

Иран е приключил стадия на планирането в границите на плана за създаване на новия реактор в Арак и до два-три месеца може да премине към стадия на строителство. Това съобщи формалният представител на Иранската организация за атомна сила Бехруз Камалунди, представен от организация Тасним и ТАСС.

" В сходство с планувания график завършихме последната фаза на подготвителния стадий и изпратихме резултатите на китайската страна. След координиране с тях до два-три месеца започваме строителство на реактора ", съобщи Камалунди. Той означи, че при положение на излизане на Техеран от нуклеарната договорка, Иран е кадърен да преустрои реактора в Арак и да му върне предходните функционалности, предава Българска телеграфна агенция.

Според Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) Иран се задължи да преустрои реактора работещ с тежка вода в Арак за осъществяване на нуклеарни проучвания с мирни цели. В рамките на съглашението Техеран унищожи остарялото ядро на реактора в Арак, а параметрите за реконструкцията на обекта би трябвало да бъдат направени дружно с Китай.

Камалунди добави, че при положение на отменяне на нуклеарната договорка Иран е подготвен да усили обогатяването на уран в своите фабрики в Натанз и Фордо. " Сега в Натанз действат към 6000 центрофуги. В завода във Фордо не се реализира обогатяване, само че при положение на излизане от нуклеарната договорка и надлежно решение на управлението ние още веднъж ще отворим уранообогатителния цех във Фордо ", сподели той. При това служителят акцентира, че ръководителят и висш нравствен водач на Иран аятолах Али Хаменей е разпоредил да не се нарушават изискванията на СВПД.

Според изискванията на нуклеарната договорка Иран се задължи да препрофилира завода за обогатяване на уран във Фордо на нуклеарен, физичен и софтуерен център.

На 8 май американският президент Доналд Тръмп разгласи за излизане на Вашингтон от СВПД по нуклеарната стратегия на Иран - договорка, която ограничаваше нуклеарните разработки на Техеран в подмяна на повдигане на съответните наказания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и на едностранните ограничаващи ограничения, въведени от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Тръмп даде обещание освен да върне старите наказания, само че и да вкара нови.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР