Иран е започнал да обогатява уран над равнището от 3,67

...
Иран е започнал да обогатява уран над равнището от 3,67
Коментари Харесай

Иран е започнал да обогатява уран над разрешеното му по сделка равнище

Иран е почнал да обогатява уран над нивото от 3,67 %, позволено му от интернационалното съглашение за неговата нуклеарна стратегия, удостовери Международната организация за атомна сила (МААЕ), представена от Франс прес и Ройтерс.

Вчера Иран разгласи, че ще надвиши оторизации предел. Днес той сподели, че е почнал да обогатява уран до равнище от минимум 4,5 %.

МААЕ удостовери в официално съобщение, че нейните инспектори са открили, че Иран обогатява уран над позволеното ниво от 3,67 %.

Иран твърди, че не се стреми към атомна бомба, и посочи, че има за цел да обогатява уран до равнище от към 5 % - надалеч под нужните 90 %.

На 1 юли, след аналогично предизвестие от страна на Иран, основаната във Виена организация от системата на Организация на обединените нации удостовери, че неговите ресурси от нискообогатен уран са надхвърлили с малко оторизации предел от 300 кг. Иран поетапно се отхвърля от свои отговорности по датиращата от 2015 година нуклеарна договорка, тъй като, съгласно него, европейските страни не извършват своите задължения. Преди година американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от съглашението и наложи наказания на Иран.

Междувременно американският вицепрезидент Майк Пенс съобщи, че Съединени американски щати са отворени за договаряния с Иран, само че няма да правят отстъпка пред него, в миг на повишено напрежение сред двете страни, заяви Асошиейтед прес.

Съединени американски щати не желаят война с Иран, само че ще продължат да се опълчват на " зловредното въздействие " на Ислямската република по света, сподели американският вицепрезидент. Той съобщи, че Съединени американски щати " в никакъв случай няма да разрешат на Иран да придобие нуклеарно оръжие ".

Американският президент Доналд Тръмп оказва възходящ напън върху Иран, след изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение сред Техеран и международните сили, което постанова ограничавания върху нуклеарната стратегия на Ислямската република в подмяна на облекчение на глобите против нея.

Дипломатически консултант на френския президент Еманюел Макрон ще бъде на следващия ден и вдругиден в Иран, с цел да опита да понижи напрежението сред Техеран и Съединени американски щати, заяви през днешния ден представител на Елисейския замък, представен от Ройтерс.

Той сподели, че както Иран, по този начин и Съединени американски щати имат интерес да покачват напрежението на този стадий, само че предвижда, че в последна сметка и двете страни ще желаят да стартират договаряния.

" Важното при такива спешни обстановки е да намерим тези допирни точки, които да ни отведат от крайното напрежение към договарянията, това се опитваме да създадем ", изясни той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР