Иран е започнал да доставя на Русия голям брой мощни

...
Иран е започнал да доставя на Русия голям брой мощни
Коментари Харесай

Иран е доставил на Русия стотици балистични ракети от януари, съобщи Ройтерс

Иран е почнал да доставя на Русия огромен брой мощни балистични ракети земя-земя, заяви, базирайки се на шест анонимни източника. Украйна няма данни за такава договорка.

Новината идва на фона на в навечерието на втората годишнина от началото на войната на Русия против Украйна. Украйна, като за съществена причина се сочи неналичието на артилерийски муниции. Представители на Републиканската партия на Съединени американски щати стопираха в Конгреса гласуването на пакета с военна помощ.
 Две години съветска инвазия. Как се промени войната против Украйна  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Според три ирански източника става въпрос за към 400 ракети от фамилията Fateh-110, като да вземем за пример Zolfaghar. Те са с обхват на деяние от 300 до 700 км и се изстрелват от пускова установка, ситуирана на камион.

Украйна няма данни за такава договорка. " Засега нашите публични източници нямат информация за приемането на ракети, изключително на подобен огромен брой ", сподели представителят на военновъздушните сили на ВСУ Юрий Игнат в ефира на националния телемаратон.

Един от източници на Ройтерс съобщи, че окончателното съглашение е реализирано в края на предходната година на срещи сред военните на двете страни в Техеран и Москва. По думите му първите доставки са почнали при започване на януари. Друг източник съобщи, че към този момент са доставени най-малко четири партиди ракети, а през идващите седмици ще има още доставки. Трети източник съобщи, че ракетите се транспортират както по Каспийско море, по този начин и по въздух.

Този събеседник на организацията, който е наясно с броя на доставките, е представен да споделя: " Ще има още доставки. Няма причина да ги крием. Имаме право да изнасяме за всяка страна, която пожелаем. " Наложените от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ограничавания върху износа на ирански ракетни технологии в действителност изтекоха през октомври. За удължаването им ще е належащо Русия да не възрази.

Източник на Ройтерс в Съединени американски щати съобщи, че американското разузнаване има индикации за деен прогрес в руско-иранските договаряния за доставки на ракети, само че към момента не е следило самите доставки.

Министерствата на защитата на Иран, Русия и Украйна, както и Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война, който управлява производството на ирански ракети, или отхвърлиха коментар, или не дадоха отговор на запитванията.

От 2022 година насам Иран доставя на Русия огромни количества ударни безпилотни летателни апарати Шахед 131/136, които тя употребява съвсем всекидневно за офанзиви в тила на Украйна (в Русия тези безпилотни летателни апарати се назовават Геран-2, като също по този начин се оповестява, че производството им е отчасти преместено в Елабуга в Татарстан).

През последните седмици съветските сили също по този начин изстреляха балистични ракети, създадени в Северна Корея, по Украйна. Според украинските военни те не са доста точни.

Ракетите от фамилията Фатех-110 са доста по-точни, цитира Ройтерс специалиста Майкъл Люис от Института за интернационалните проучвания Мидълбъри в Монтерей, Калифорния. " Те се употребяват за ориентиране към неща, които имат висока стойност и би трябвало да бъдат изумени с акуратност ", сподели той.

През ноември Иран съобщи, че е финализирал договореностите с Русия за даване на изтребители Су-35, бойни хеликоптери Ми-28 и самолети за образование на водачи Як-130.
Анализаторът Грегъри Бру от Eurasia Group, консултантска компания за политически опасности, съобщи, че Русия е комфортен съдружник за Иран.
" Отношенията са транзакционни: в подмяна на безпилотните самолети Иран чака повече съдействие в региона на сигурността и съвременно въоръжение, изключително модерни самолети ", сподели той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР